Ruim 9 op de 10 gezinnen kiezen bijna dagelijks voor verse maaltijd

Gezinnen willen graag gezond eten, dat blijkt uit een enquête van de Gezinsbond. Gezinnen letten op de samenstelling en herkomst van hun voeding en kiezen zo veel mogelijk voor verse producten in hun maaltijden. Toch lopen ze verloren in de jungle van reclameboodschappen en ingewikkelde etiketten.

Ruim 9 op 10 gezinnen kiezen bijna dagelijks voor een verse maaltijd, dat blijkt uit enquête van de Gezinsbond. De bond bevroeg ruim 2.000 gezinnen uit Vlaanderen en Brussel over hun voedingsgewoonten en de moeilijkheden die ze ervaren in de zoektocht naar gezond eten.

Producten voor de gezinsmaaltijd worden meestal in de supermarkt of buurtwinkel gekocht, maar bijna 1 op de 3 haalt ook verse producten rechtstreeks bij de boer, heeft een groenteabonnement of kweekt zijn eigen groenten. 7% doet al eens een beroep op een aan huis geleverd kookpakket. En drie op de tien raadpleegt geregeld een kook- of receptenboekje om inspiratie op te doen.

Gezinnen proberen zo bewust mogelijk te kopen. Bijna twee op de drie zegt te letten op de samenstelling van de voedingsproducten. De meerderheid van hen (80 procent) let in eerste instantie op de voedingswaarde zoals hoeveel vet, suikers, vezels en koolhydraten. 44 procent telt ook de calorieën. Een kwart van alle gezinnen geeft al de voorkeur aan bio en ruim zes op de tien kiest vooral voor inlandse producten.

Niet evident om gezond te eten

Ondanks alle goede intenties geven gezinnen aan dat het niet evident is om gezond te eten. Vooral van de voedings- en reclamesector vragen gezinnen meer inspanningen. Zo vinden ze het onbegrijpelijk dat gezonde producten vaak duurder zijn dan ongezonde en vragen ze zich af waarom de gezonde producten in de supermarkt niet op meer zichtbare en beter bereikbare plekken staan. Het overvloedig gebruik van suikers, in samengestelde voedingsproducten baart gezinnen zorgen. Zeker omdat ze amper wijs raken uit de voedseletiketten op verpakkingen.

Arenda Oomen tel.06 53833039

Duidelijk voedingsbeleid

De Gezinsbond vraagt daarom dat de federale en Vlaamse overheid dringend werk maken van een duidelijk voedingsbeleid waarbij ze een 'kindnorm' hanteren. Dat betekent dat ze hun regelgeving afstemmen op kinderen. In dat voedselbeleid past volgens de Gezinsbond onder andere de invoering van een voedsel- of obesitastaks. De bond wil duidelijke etiketten, strengere regels voor de samenstelling van voedsel en als er een vermoeden bestaat dat voedingsadditieven negatieve gevolgen hebben, moet ze verboden worden.

Meest gelezen