Trump: "Maduro persoonlijk verantwoordelijk voor gezondheid oppositieleden"

De Amerikaanse president Donald Trump houdt de Venezolaanse president Nicolás Maduro persoonlijk verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van de twee gearresteerde oppositieleden Leopoldo López en Antonio Ledezma. De oppositie heeft intussen een betoging tegen de nieuwe grondwettelijke raad uitgesteld tot morgen.

De twee oppositieleden werden in de nacht van maandag op dinsdag uit hun bed gehaald en naar een militaire gevangenis overgebracht. De twee stonden al onder huisarrest voor het aanzetten tot geweld en samenzwering. Ze werden opgepakt omdat het risico bestond dat ze zouden ontsnappen, luidt de argumentatie van de Venezolaanse veiligheidsdiensten.

De Amerikaanse president Trump houdt zijn Venezolaanse collega Maduro persoonlijk verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van de twee oppositieleden, zo liet hij in een mededeling weten. Het Witte Huis beschouwt López en Ledezma als "politieke gevangenen die illegaal worden vastgehouden door het regime". "De Verenigde Staten veroordelen de acties van het Maduro-dictatorschap", staat nog in de mededeling te lezen.

Eerder deze week hadden de Verenigde Staten al financiële sancties uitgeroepen tegen Maduro, na de verkiezing zondag van een grondwettelijke raad, die de Venezolaanse grondwet moet aanpassen. Volgens de VS wil Maduro op die manier "de absolute macht grijpen".

Betoging oppositie met een dag uitgesteld

De twee gearresteerde oppositieleden zijn niet de eersten die opgepakt werden. Het Venezolaanse Hooggerechtshof liet eerder al verschillende politici, leiders van burgerrechtenbewegingen en andere critici van president Maduro arresteren of beperkte hun politieke rechten. Maduro liet overigens verstaan dat de nieuw opgerichte grondwettelijke raad nog meer mensen zou arresteren.

Intussen heeft de oppositie een voor vandaag geplande betoging tegen de installering van die grondwettelijke raad uitgesteld tot morgen. Dan zou de grondwettelijke raad van start moeten gaan, al is dat nog niet officieel bevestigd door de overheid.

Meest gelezen