Vijf miljoen Duitse dieselwagens krijgen nieuwe software

In Duitsland krijgen vijf miljoen dieselwagens van Duitse makelij nieuwe software om hen minder schadelijke stoffen te doen uitstoten. Dat heeft het Verband der Automobilindustrie (VDA) na de dieseltop in Berlijn bekendgemaakt. De eigenaars van auto's van de merken in kwestie zouden geen extra kosten moeten krijgen.

Na het overleg van de grote Duitse automerken BMW, Volkswagen en Daimler - het moederbedrijf van Mercedes - met de Duitse federale regering en de deelstaatregeringen tijdens de zogenoemde dieseltop heeft het Verband der Automobilindustrie (VDA) bekendgemaakt dat vijf miljoen dieselwagens nieuwe software moeten krijgen. Zo zou de uitstoot van schadelijke stoffen, voornamelijk stikstofoxide, verminderd moeten worden.

Volkswagen zou de software in 2,5 miljoen dieselwagens moeten aanpassen. Dat is opmerkelijk, want na het uitbreken van Dieselgate had de Duitse autogigant de software al aangepast. Het VDA wil eigenaars van auto's van de merken in kwestie verzekeren dat er geen extra kosten zullen zijn. De verbetering van de software zou geen invloed mogen hebben op de motorprestaties, verbruik of levensduur van de wagen.

De automerken zouden zich vrijwillig ertoe verbinden om de software van een groot deel van de wagens die op Euro-5- en Euro-6-diesel rijden te updaten. Na de update zouden de auto's zo'n kwart minder stikstofoxide moeten uitstoten.

Meest gelezen