7.000 Syriërs terug naar hun land vanuit Libanon

Een buskonvooi met meer dan 7.000 Syriërs is vanuit Libanon Syrië binnengereden. Onder de terugkeerders zijn meer dan 1.000 strijders van de Syrische soennitische militie Al Nusra en hun familieleden, maar ook duizenden vluchtelingen die in Libanese kampen verbleven. De operatie is het gevolg van een bestand tussen Al Nusra en de Libanese sjiitische militie Hezbollah. Dat is een bondgenoot van de Syrische president Assad.

Hezbollah was vorige week samen met het Syrische leger een offensief opgestart aan de grens tussen Syrië en Libanon. Daar hielden de strijders van Al Nusra zich al drie jaar verschanst. Zij worden nu gedwongen om terug te keren, in ruil laat Al Nusra 8 gevangengenomen Hezbollah-strijders vrij.

De bussen rijden naar de Syrische stad Idlib, waar al Nusra de plak zwaait. Het is overwegend soennitisch gebied, waar ook de terugkerende vluchtelingen zich meer op hun gemak zouden voelen dan in Libanon.

Discussie

In Libanon woedt ook een hevige discussie over het grote aantal Syrische vluchtelingen dat er wordt opgevangen. Meer dan een miljoen Syriërs zijn officieel geregistreerd, maar wellicht zijn het er nog veel meer. Het vertrek betekent niet dat er geen rebellen meer zitten in Libanon. Terreurgroep IS heeft nog een ander deel in het grensgebied in handen.

Meest gelezen