"All tourists are bastards": Catalanen zijn wangedrag van toeristen beu

"All tourists are bastards", "Fuck tourism" en "Toerisme doodt de buurt". De graffiti zijn alomtegenwoordig in Barcelona. Het ongenoegen bij veel inwoners van de Catalaanse hoofdstad over de alsmaar groeiende massa toeristen in hun stad is niet nieuw. Wel nieuw is dat er de laatste maanden steeds meer acties zijn, rechtstreeks gericht tegen buitenlandse bezoekers. En die acties blijven niet beperkt tot Barcelona, ook andere gebieden van Spanje waar Catalaans wordt gesproken – zoals Valencia of de Balearen – worden getroffen door de woede van actiegroepen.

De meest radicale antitoeristengroep is Arran, een uiterst-linkse, Catalaans-nationalistische beweging die zelf zegt zowat 500 leden te hebben. Arran kwamen recent herhaaldelijk in het nieuws met harde acties. Zo vielen vier gemaskerde militanten van de groep in Barcelona een volle toeristenbus aan, daarbij staken ze de banden kapot en spoten ze graffiti op de carrosserie.

(lees voort onder de foto)

In Mallorca veroorzaakte Arran heibel in een chique restaurant vlak bij de jachthaven. Activisten lieten voetzoekers ontploffen en gooiden met confetti naar de verschrikte klanten. Daarna drong een van hen nog binnen in een aangemeerd jacht.

Een filmpje van de actie werd later gepost op de Twitteraccount van Arran.

Beide incidenten kwamen bovenop dagelijkse voorvalletjes, zoals de beschadiging van (bij toeristen erg populaire) stadsfietsen, of het smijten van eieren en rookbommen in hotellobby’s. De acties zijn radicaal, maar ze drijven op het ongenoegen bij veel inwoners over het wangedrag van sommige – al dan niet dronken – toeristen.

En meer fundamenteel: de groeiende onleefbaarheid van sommige wijken, onbetaalbaar geworden woningen, omdat alle beschikbare ruimte wordt ingepikt voor toeristische infrastructuur, minderwaardige en slecht betaalde jobs in de toeristische sector, en steeds minder buurtwinkels, omdat die plaats moeten ruimen voor bars, cafés en souvenirshops.

(Lees voort onder de foto.)

Plaatselijke politici weten vaak niet goed hoe te reageren. Ze zijn bang om de ontevreden inwoners te schofferen door al te hard van leer te trekken tegen de actievoerders, maar ze willen ook mensen in de horeca en anderen die leven van het toerisme niet tegen het hoofd stoten.

Want toerisme is natuurlijk belangrijk in Spanje. Het zorgt voor zowat 11% van het Bruto Binnenlands Product. Vorig jaar bezochten 75 miljoen toeristen het Spaanse vasteland en de eilanden, en in de eerste helft van dit jaar groeide het aantal buitenlandse bezoekers met ruim 6 procent.

De Spaanse minister van Toerisme is niet te spreken over wat hij noemt de "turismofobia". Maar in veel toeristische plaatsen denken ze na over oplossingen, over een delicate verzoening tussen de economische belangen en het welzijn van de inwoners.

Een betere besteding van de belastinginkomsten uit toerisme bijvoorbeeld, om er de lokale bevolking meer van te laten profiteren. Of het beperken van toestemmingen voor de vestiging van hotels of Airbnb’s. Intussen vindt zowat 20% van de inwoners van Barcelona dat toerisme het grootste probleem is voor hun stad.

Meest gelezen