Aantal langdurig zieken stijgt steeds minder

Het aantal werknemers dat langer dan één jaar ziek thuis zit, stijgt duidelijk minder dan vroeger. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er zo’n 3.000 bij. Dat zijn er ruim vier keer minder dan in de eerste maanden van 2015. Volgens minister van Sociale Zaken De Block (Open Vld) is de afvlakking een gevolg van de inspanningen om zieken sneller weer aan het werk te krijgen.

Jaarlijks stijgt het aantal langdurig zieken in België. Ons land telt nu net geen 370.000 werknemers die al langer dan één jaar ziek thuis zitten. Toch lijken er jaarlijks alsmaar minder langdurige zieken bij te komen. “Het is goed dat we zien dat die abnormale stijging, die er gedurende meer dan 10 jaar was voor langdurig zieken, nu aan het aftoppen is”, zegt Maggie De Block.

De oorzaak van de afvlakking ligt volgens minister de Block bij de terugkeertrajecten naar werk die sinds eind 2016 werden ingevoerd. Die terugkeertrajecten helpen mensen die nog de mogelijkheid hebben om te werken aan een baan op maat, legt De Block uit. Vaak zijn dat aangepaste, deeltijdse banen.

Volgens een enquête van het Vlaams Patiëntenplatform zouden 4 op 5 langdurige zieken willen werken. Daarnaast gaat dit de ziekteverzekering uiteindelijk ook minder kosten.

Meest gelezen