Bedrijfswagens vanaf 2020 duurder voor bedrijven

Bedrijfswagens worden vanaf 2020 wat duurder voor bedrijven. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De regering verlaagt de aftrekbaarheid van bedrijfswagens. Die wordt nog meer afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.
Archieffoto

Een werkgever die een bedrijfswagen ter beschikking stelt van zijn werknemer, mag de kosten van die auto fiscaal in mindering brengen van zijn belastbare winst. Die autokosten zijn aftrekbaar afhankelijk van de CO2-uitstoot en het brandstoftype van de wagen.

Vanaf 2020 zullen de aftrekpercentages nog meer afhankelijk worden van de CO2-uitstoot, waardoor vooral zwaar vervuilende auto's duurder worden voor bedrijven. Volgens Frank Van Gool van Renta, de Belgische Federatie van leasingwagens, zal de kostprijs voor de werkgever voor een gemiddelde auto met 150 à 200 euro per jaar stijgen.

Ook de aftrekbaarheid van elektrische wagens wordt aangepast. Nu zijn die nog voor 120 procent fiscaal aftrekbaar, vanaf 2020 wordt dat 100 procent.

De aanpassing maakt deel uit van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Het basistarief dat bedrijven als belasting op hun winst betalen, daalt tegen 2020 van 33,99 naar 25 procent.

Meest gelezen