Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

België knap vierde op het Eurovisiesongfestival

Portugal heeft voor het eerst in de geschiedenis het Eurovisiesongfestival gewonnen.  Salvador Sobral kon met zijn ingetogen "Amar pelos dois" de Europese harten veroveren. Onze Blanche kaapte met "City lights" de vierde plaats weg. 

De afgelopen dagen waren er wat twijfels gerezen over de kansen van Blanche na enkele minder goede repetities. Maar vanavond tijdens de finale van het 62e Songfestival in Kiev heeft ze een puike prestatie neergezet. Dat stelde ook Songfestivalkenner André Vermeulen vast net na het Belgische optreden. 

Blanche : allerbeste keer op het belangrijkste moment. Gaat scoren!

André Vermeulen

Herbekijk het optreden van Blanche:

Twelve points

De puntentelling verliep net zoals vorig jaar in twee fasen. Eerst kwamen de punten van de vakjury's aan bod. Bij hen eindigde ons land op de negende plaats, enkel Ierland had de fameuze "twelve points" veil voor "City lights".

Daarna werden punten van de televoting afgeroepen en samengevoegd bij de jurypunten. Blanche viel duidelijk meer in de smaak bij Songfestivalkijkend Europa dan bij de jury's; de televoters lieten België doorstoten tot de vierde plaats.

Dat is - net als Loïc Nottet twee jaar geleden - een van de beste resultaten ooit voor ons land op het Songfestival

Portugal wint overtuigend

De grote winnaar van de avond was echter de Portugese inzending. Salvador Sobral bracht met "Amar pelos dois" geheel in de moedertaal een lied dat zo kan geplukt worden uit het Great American Songbook. Hij zorgt zo voor de eerste overwinning van Portugal ooit op het Songfestival.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Topfavoriet Italië stelde enigszins teleur.  Francesco Gabbani stond al weken te boek als de gedoodverfde winnaar met zijn vrolijke "Occidentali's karma", maar gaf een veel makker optreden op het Songfestival podium dan tijdens het prestigieuze Festival van San Remo, waar hij eerder dit jaar werd uitgekozen als Italiaanse inzending voor het Songfestival. 

Tijdens de intervalact tussen de puntentelling en de proclamatie was er nog even opschudding in Kiev. Een man slaagde erin om tijdens het optreden van de winnares van vorig jaar op het podium te klimmen en zijn broek uit te doen. Hij werd uiteindelijk weggeleid door de security.

Meest gelezen