Belgische vakantiegangers hebben meer pech deze zomer

De Belgen die in de maand juli van dit jaar op vakantie gingen, ondervonden meer interventies dan vorig jaar, dat zegt Danny Smagghe van Touring. In de eerste plaats gaat het om medische en technische gevallen, maar ook het aantal auto-ongevallen is gestegen ten opzichte van juli 2016.

Tijdens de eerste maand van de zomervakantie waren er weer heel wat oproepen van Belgische vakantiegangers naar de alarmcentrale van Touring. Het totaal aantal oproepen lag op 27.350 wat ongeveer gelijkstaat aan het aantal oproepen in juli 2016.

Wanneer er gekeken wordt naar het aantal dossiers of interventies in het buitenland gaat het om 5.899 tegenover 5.820 vorig jaar. Daarvan zijn telkens een derde medische interventies. Opvallen is dat bij deze laatste een stijging van 12% wordt waargenomen. Dit heeft volgens Touring te maken met de hittegolf in het zuiden waardoor meer mensen besmettingen oplopen door slechte hygiëne en meer te maken krijgen met een zonneslag.

De Belgen zijn dit jaar ook verstrooider. Wat betreft het aantal tussenkomsten op technisch vlak zijn er 2.775 meldingen voor problemen door verstrooidheid. Hier gaat het bijvoorbeeld om het tanken van de verkeerde brandstof of een platte batterij door het vergeten te doven van de lichten. Vorig jaar ging het nog om 2.546 oproepen van dit type. Maar vooral uit de cijfers van de VAB is het verschil met vorig jaar opmerkelijk. Zo zijn er 50% meer slotproblemen tegenover vorig jaar. Vaak gaat het dan om automobilisten die hun sleutel achterlaten in een gesloten auto.

Tot slot maakt het aantal auto-ongevallen een sprong van 289 naar 303. Volgens Touring komt dit doordat meer mensen met de auto op vakantie zijn vertrokken. Vooral Slovenië (+57%) en Kroatië (+25%) zijn sterke stijgers als autobestemmingen, dat blijkt uit de cijfers van de VAB. Bovendien gaan er ook steeds meer mensen op vakantie met een caravan. Deze is soms overbeladen waardoor de baanvastheid of stabiliteit wordt verstoord.

Meest gelezen