Chili voert het recht op abortus in

In Chili is een nieuwe abortuswet goedgekeurd, ondanks fel protest van de katholieke kerk en de conservatieve oppositie. Abortus is voortaan in 3 gevallen toegelaten.

Chili was tot nu toe één van de weinige landen ter wereld waar abortus helemaal verboden was. Vrouwen die toch een abortus lieten uitvoeren, riskeerden een gevangenisstraf.

De centrum-linkse regering van Michelle Bachelet en mensenrechtenorganisaties hebben jarenlang geijverd om het totale verbod op abortus op te heffen. Zij halen nu hun slag thuis.

Het parlement heeft de nieuwe abortuswet goedgekeurd. De senaat keurde het voorstel gisteren goed met 22 stemmen tegen 13 stemmen.

Abortus toegelaten in drie gevallen

Vrouwen mogen voortaan hun zwangerschap afbreken wanneer hun leven in gevaar is. Ze mogen dat ook wanneer er geen enkele overlevingskans is voor de baby. Ten slotte mag abortus ook wanneer de vrouw zwanger raakte door verkrachting.

Fel protest van de oppositie

De nieuwe abortuswet kan op geen enkele goedkeuring rekenen bij de conservatieve oppositie. Zij heeft al gezegd dat ze naar het Grondwettelijk Hof stapt om de nieuwe wet juridisch te bestrijden. Ook de katholieke kerk, die nog altijd veel invloed heeft op de Chileense samenleving, is fel gekant tegen de nieuwe wetgeving.

Toch lijken de Chilenen tevreden. In een eerdere peiling bleek 70 procent van de bevolking voorstander om het abortusverbod in sommige gevallen op te heffen.

Meest gelezen