Kweek van champignons op afval van Brusselse brouwerijen

In de kelders onder de Anderlechtse slachthuizen kweken enkele jonge ondernemers speciale champignons. Dat doen ze ecologisch en lokaal: de champignons worden geteeld op het afval van de Brusselse brouwerijen en verdeeld aan vooral Brusselse restaurants. Maar om te overleven moet het bedrijf groeien, daarom gaat het nu in zee met supermarktketen Carrefour.

Shiitake, Namako en Maitake: dat zijn de drie paddenstoelen die "Le Champignon de Bruxelles" produceert. "Dat gebeurt op een mengsel van hout en brouwerijafval", zegt Sevan Holemans, één van de drie bezielers van "Le Champignon de Bruxelles".

"We vinden onze grondstoffen in Brussel, maar verdelen er ook onze producten. Stadslandbouw is de toekomst. De helft van de wereldbevolking woont in steden, het is logisch dat we er ook ons voedsel proberen te telen."

Het bedrijf produceert momenteel zo’n 800 ton champignons per maand, maar heeft de capaciteit om tot 1,5 ton te telen. En dat is nodig om rendabel te zijn. Nu teert de onderneming nog deels op subsidies. "En dat geldt jammer genoeg voor bijna alle stadslandbouw", zegt Sevan. "Wij willen echt winst maken, zonder hulp van de overheid."

Daarom heeft "Le Champignon de Bruxelles" besloten nu ook te verdelen via supermarktketen Carrefour. "Maar wij zijn geen gewone leverancier", zegt Sevan.

"Wij hebben een speciaal charter met Carrefour ondertekend waardoor we zelf onze prijs kunnen bepalen en de supermarkt ons niet kan dwingen meer te produceren dan we aankunnen. We leveren alleen aan de zes vestingen van Carrefour die het dichtst bij onze kwekerij liggen. Zo houden we nog even vast aan onze filosofie. Maar geleidelijk aan zullen onze champignons ook in Vlaanderen en Wallonië verkrijgbaar zijn."

Meest gelezen