Medvedev: "Amerikaanse sancties zijn totale handelsoorlog tegen Rusland"

De Amerikaanse sancties die gisteren door president Trump werden goedgekeurd, betekenen niets minder dan een totale economische oorlog tegen Rusland. Dat heeft de Russische premier Dimitiri Medvedev gezegd in een reactie op Facebook. Hij waarschuwt bovendien dat de sancties de wereldwijde politieke stabiliteit zullen ondermijnen. "Maar Rusland kan dit aan."

In een emotioneel bericht op Facebook heeft de Russische premier Dimitri Medvedev zijn frustraties geuit over de nieuwe Amerikaanse sancties tegen zijn land. Die sancties werden gisteren met tegenzin goedgekeurd door president Trump, nadat het Congres er met een overtuigende meerderheid mee had ingestemd.

“De goedkeuring van een pakket nieuwe sancties tegen Rusland zal een aantal consequenties hebben”, stelt Medvedev. “Ten eerste beëindigt het de hoop op een verbetering van de relaties met de nieuwe Amerikaanse regering.” Hij volgt daarin de lijn van president Poetin, die eerder al zei dat hij weinig positieve veranderingen verwacht in de betrekkingen met Washington.

Ten tweede symboliseren de sancties het begin van een totale economische oorlog tegen Rusland, aldus Medvedev. Bovendien, zo stelt hij, bewijst de regering-Trump haar complete machteloosheid, door de uitvoerende macht over te dragen aan het Congres “op de meest vernederende manier". “Dit verandert de machtsbalans in Amerikaanse politieke kringen."

Anti-Russische hysterie

Medvedev stelt dat het Amerikaanse establishment de president te slim af is geweest. De uitvaardiging van nieuwe sancties is volgens hem voornamelijk een manier om Trump terug te fluiten. "Er zullen nieuwe stappen volgen", voorspelt hij, "met als uiteindelijke doel de president af te zetten."

“Anti-Russische hysterie is een belangrijk onderdeel geworden van het Amerikaanse buitenlands en binnenlands beleid”, stelt Medvedev verder. Hij waarschuwt dat de relaties tussen Rusland en de VS extreem gespannen zullen blijven, ongeacht de samenstelling van het Congres of wie president is. “Er liggen langdurige discussies in internationale organen en rechtbanken voor ons."

Bovendien, zo waarschuwt Medvedev, zullen de sancties de wereldwijde politieke spanningen opdrijven en leiden tot "de weigering om grote internationale kwesties op te lossen”.

"Op onszelf steunen"

Desondanks maakt Medvedev duidelijk dat Rusland standvastig zal blijven. "We zullen de ontwikkeling van onze economische en sociale sector geleidelijk voortzetten en grote nationale taken volbrengen. We zullen daarbij grotendeels op onszelf moeten vertrouwen."

Na jaren van economische en financiële isolatie hebben de Russen geleerd om op zichzelf te steunen, aldus Medvedev. "Tot op zekere hoogte is dat zelfs tot ons voordeel geweest, hoewel sancties over het algemeen zinloos zijn. We zullen ermee leren omgaan."

Lees hieronder het volledige Facebookbericht van Dimitri Medvedev:

Meest gelezen