Ook niet-agenten kunnen voortaan hoofdinspecteur worden

Binnenkort kunnen niet alleen agenten hoofdinspecteur worden, ook buitenstaanders kunnen solliciteren voor de job. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De politie heeft dringend nieuwe hoofdinspecteurs nodig, er zijn meer dan 1.000 vacatures.

Bij de politie begin je ofwel als inspecteur - met een diploma middelbaar onderwijs - of als commissaris - met een universitair diploma. Wie als inspecteur wil opklimmen tot hoofdinspecteur, kan dat vandaag alleen via interne promotie. Maar in alle lokale politiezones zijn er maar liefst 1.122 vacatures en die raken niet ingevuld door mensen die al bij de politie werken. Vandaar de vraag aan minister Jambon om ook buitenstaanders toe te laten. Jambon wil er nu voor zorgen dat iedereen met een hogeschooldiploma aan de examens mee kan doen.

Niet genoeg interne kandidaten

"Het tekort aan hoofdinspecteurs is iets van de laatste jaren", zegt Paul Spaens van de Vaste Commissie Lokale Politie. "Er zijn steeds minder inspecteurs die zich geroepen voelen om promotie te maken en zich dus inschrijven voor de interne selectieproeven. En wie meedoet, is niet altijd geslaagd. Dus ook de povere resultaten zijn een oorzaak van het tekort aan hoofdinspecteurs".

Van voorstel naar wet

Maar voorlopig moeten de lokale politiezones het nog doen met de 4.566 hoofdinspecteurs die in de lokale politiezones werken. Om externen aan te mogen trekken moet de regelgeving aangepast worden. Het voorstel dat op tafel ligt zal intern besproken worden, ook met de vakbonden, en pas als iedereen het licht op groen zet, kan er een nieuwe procedure komen.

Meest gelezen