Polen wil Duitsland herstelbetalingen vragen voor oorlogsschade

De Poolse regering denkt eraan om Duitsland herstelbetalingen te vragen voor de massale schade die het land opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Berlijn reageert afwijzend.
PiS-kopman Jaroslaw Kaczynski.

Het Poolse parlement onderzoekt op vraag van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) of en hoe een vraag tot herstelbetalingen voor de oorlogsschade kan worden ingediend. Het rapport daarover zal volgende week klaar zijn.

De sterke man van de PiS, Jaroslaw Kaczynski, zegt dat zijn land zich opmaakt voor een "historisch tegenoffensief". "We spreken hier over grote sommen geld en over het feit dat Duitsland al jarenlang weigert de verantwoordelijkheid voor de Tweede Wereldoorlog op zich te nemen", zegt Kaczynski.

Die oorlog begon in 1939 met de inval van de Duitsers in Polen en in de loop van de volgende zes jaar kwamen zes miljoen Polen om het leven en werd het land in puin gelegd.

1953

Een woordvoerster van de Duitse kanselier Angela Merkel reageert afwijzend op de vernieuwde vraag voor herstelbetalingen. "Duitsland neemt natuurlijk de verantwoordelijkheid op voor de Tweede Wereldoorlog, zowel politiek, moreel als financieel", zegt Ulrike Demmer.

"We hebben sinds het einde van de oorlog miljarden euro's compensaties betaald voor de misdaden van de nazi's, ook aan Polen, en we gaan daar nog altijd mee door. Maar wat Duitsland betreft is de kwestie van de herstelbetalingen aan Polen volledig geregeld in het verleden, zowel wettelijk als politiek", zegt Demmer.

Ze verwijst daarmee naar het akkoord uit 1953 dat de communistische Poolse regering sloot - onder druk van de Sovjet-Unie - waarbij Polen afzag van verdere herstelbetalingen door Duitsland. Volgens de Poolse minister van Defensie was de regering destijds een marionet van de Sovjet-Unie en is het akkoord van 1953 daarom niet noodzakelijk nog geldig.

De hernieuwde vraag voor oorlogscompensatie komt op een moment waar de betrekkingen tussen Polen en Duitsland gespannen zijn. De regerende PiS beschuldigt Berlijn ervan dat het te veel zijn wil oplegt binnen de Europese Unie. Die EU heeft het aan de stok met de Poolse regering over de geplande hervorming van het gerecht, het spreidingsplan voor vluchtelingen en het kappen van een Pools oerbos.

Meest gelezen