Reactie Luc Tuymans “Het is een tijdelijk werk en moet worden verbrand"

In "De wereld vandaag" op Radio 1 reageert Luc Tuymans op de heisa over de verbranding van zijn kunstwerk "The Swamp". "Het is een tijdelijk werk en het moet worden verbrand, omdat dit het concept is van deze tentoonstelling."

Op 14 augustus wil kunstenaar Gert Robijns het werk van de Belgische schilder verbranden op een kampvuur in Borgloon. Deze performance lokte stevige kritiek uit van Sint-Vincentius Limburg, een hulporganisatie die mensen in armoede ondersteunt. Frans Vanspauwen, voorzitter van armoedevereniging Sint-Vincentius Limburg noemde de performance onbegrijpelijk. Hij vindt het moeilijk uit te leggen dat er in naam van de kunst zoveel geld wordt verbrand. Terwijl het geld heel wat mensen kan vooruit helpen.

""The Swamp" is een bestaand schilderij van de Belgische kunstenaar. Het origineel zit in een collectie in China. Op het schilderij wordt een figuur afgebeeld die een doodstrijd ondergaat in een moeras. In die zin is het idee van het cremeren en verbranden van het werk erg boeiend. Het klopt in termen van inhoudelijk en existentieel belang aan het bestaan. Dit werk is op een uitneembaar plateau geschilderd. Het zit niet vast op de vloer."

Toen kunstenaar Gert Robijns voorstelde om het werk te verbanden vond Tuymans dat meteen een boeiend idee. "Het voordeel aan het verbanden is dat je opnieuw een beeld creëert. Het is een tweede happening. Het loopt samen met een nieuw project van Gert en geeft daarmee zichtbaarheid aan zijn werk. De as van het werk wordt in een urne bewaard."

"Er wordt geen winst gemaakt. Er wordt niets weggesmeten"

Tuymans schrik niet over de ophef. "Wanneer er over kunst gesproken wordt, gaat het vaak over geld en niet over de betekenis. Het enige wat mij verbijstert, is dat iemand van een armoedevereniging zich daarover uitspreekt, omdat die man het moeilijk uit te leggen vindt aan arme mensen. Zo wordt iets moreel beladen, terwijl het geen morele beladenheid moet hebben. Er wordt niets ten gelde gemaakt. Er wordt geen winst gemaakt. Er wordt niets weggesmeten. Er wordt enkel een cultureel project afgerond."

Op 14 augustus wil kunstenaar Gert Robijns het werk verbranden op een kampvuur in Borgloon.
Luc Tuymans gaat de crematie niet bijwonen, hij is dan op vakantie.

Meest gelezen