Rwandezen in België mogen vandaag al naar de stembus

In de hal van de Rwandese ambassade in Brussel staan een paar tientallen mensen aan te schuiven. Ze kunnen tot vanavond 21 uur stemmen op 1 van de 3 presidentskandidaten voor Rwanda: huidig president Paul Kagame, Frank Habineza van de Democratic Green Party en de onbekende Philip Mpayimana. De kiezers steken hun stembrief in een glazen doos en dopen dan hun duim in blauwe inkt. Morgen worden de stemmen openbaar geteld.

Huidig president Paul Kagame is zonder twijfel de grote winnaar morgen. Zijn partij RPF (Rwandees Patriottisch Front) beheerst zoals de twee vorige verkiezingen het hele verkiezingsapparaat. De twee tegenkandidaten die de toestemming kregen om op te komen, maken geen kans.

Frank Habineza van de Democratic Green Party heeft het moeilijk gehad om aan zijn kandidatuur te geraken, pas begin juli kon hij beginnen campagne te voeren. Philippe Mpayimana is een nieuwkomer in de politiek.

Andere kandidaten zoals Diane Rwigara, mochten niet meedoen. Rwigara komt uit de Tutsi-elite net als Kagame, zij had wel een bedreiging kunnen vormen. Net nadat ze zich kandidaat had gesteld, werden naaktfoto’s van haar verspreid. Haar vader, een industrieel en voormalig financier van Kagame, kwam in verdachte omstandigheden om bij een verkeersongeval.

De kiezers hier op de ambassade zijn overwegend aanhangers van de president. "We willen samen met hem op weg", zegt Fabrice Bizimana. "We weten waar we vandaan komen, we weten welke toekomst die we willen."

Maar is dat een toekomst met een leider die tot 2034 aan de macht zou kunnen blijven? Paul Kagame heeft zijn twee mandaten afgewerkt, hij is telkens met grote meerderheid herkozen. Voor een derde mandaat werd een petitie georganiseerd en een referendum om de grondwet te wijzigen.

De kiezers hier vinden dat geen aanfluiting van de democratie: "Niet hij wil dat, maar het volk, dat hem in staat acht om te blijven regeren", zegt Goretti Uwamaryia.

Beeldvorming

Rwanda heeft van verschillende mensenrechtenorganisaties kritiek gekregen. Het land mag dan al een economisch succesverhaal zijn in Afrika, met propere wegen en gloednieuwe gebouwen, maar volgens waarnemers is er nog veel verscholen armoede in de heuvels. Ook en vooral de inperking van de vrije meningsuiting, en de onverholen repressie tegen politieke tegenstanders is een smet op het blazoen.

Ambassadeur Olivier Nduhungirehe benadrukt dat transparantie belangrijk is : "We weten dat er veel kritiek is, maar daarom laten we de pers toe en worden morgen alle stemmen in het openbaar geteld." 

Tot 21 uur blijven de stembureaus in Brussel, Luik en Luxemburg open. Morgen is het de beurt aan de bijna 7 miljoen Rwandezen ter plaatse.

Meest gelezen