Trump tegen Mexicaanse president: "Verzet je niet openlijk tegen betaling muur"

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft een transcriptie gepubliceerd van een telefoongesprek tussen president Trump en zijn ambtsgenoot in Mexico. Trump maant de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto aan om niet openlijk te verkondigen dat Mexico de muur uit Trumps campagnebelofte niet zal betalen.

President Trump vertelde de leider van Mexico dat ze politiek gebonden zijn door Trumps campagnebelofte om een grote muur te bouwen op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Mexico, zo beloofde Trump tijdens zijn verkiezingscampagne, zou de muur betalen.

"Ze zullen ons beiden vragen, 'wie zal voor de muur betalen, mijnheer de president?' en we zouden allebei moeten zeggen dat we het wel zullen oplossen", zou Trump onder meer hebben verteld. "Die formule zal beter werken, dan wanneer jij zegt dat jullie niet zullen betalen en dat ik zeg dat wij niet zullen betalen".

De muur tussen Mexico en de Verenigde Staten was een omstreden, maar belangrijke campagnebelofte van Trump. Hiermee beloofde hij zijn kiezers om illegale immigratie vanuit Mexico tegen te gaan. Hij benadrukte tijdens zijn campagne ook meermaals dat Mexico de muur zou betalen.

The Washington Post gaf de transcriptie vandaag vrij, maar het telefoongesprek dateert al van 27 januari 2017, kort na Trumps inauguratie. Tegelijkertijd heeft de krant ook een transcriptie vrijgegeven van een gesprek tussen president Trump en de eerste minister van Australië. Dat gesprek zou stroef verlopen zijn.

Beide transcripties zijn reproducties van officiële documenten die werden voorbereid, maar niet vrijgegeven door het Witte Huis. The Washington Post publiceerde ze als reproducties om de bronnen te beschermen.

Meest gelezen