Turkse journalist en uitgeverij krijgen Prix Voltaire voor vrije pers

De Prix Voltaire gaat dit jaar naar de Turkse journalist Turhan Günay en de Turkse uitgeverij Evrensel. Dat meldt de International Publishers Association (IPA). De prijs beloont mensen of instellingen die moed aan de dag leggen om de vrije pers hoog te houden.
AP
Medestanders van Cumhuriyet protesteren voor de rechtbank (28/07/2017)

Dat de vrije pers in Turkije onder druk staat, is ook de jury van de Prix Voltaire niet ontgaan. Die reikt de prijs dit jaar daarom uit aan de Turkse journalist Turhan Günay en de Turkse uitgeverij Evrensel.

Günay is actief bij Cumhuriyet, de krant die onder vuur ligt omdat ze steun zou verlenen aan terroristische organisaties zoals de PKK en ook aan de beweging van de Turkse predikant Fethullah Gülen. Zoals bekend meent de Turkse overheid dat hij verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar.

De voorbije 9 maanden zat Günay samen met 10 collega's in voorarrest nadat hij in november 2016 was opgepakt op beschuldiging van terrorisme. Hun proces begon op 24 juli. In afwachting van de uitspraak kamen hij en 6 van zijn collega's op 28 juli vrij. Enkele anderen blijven voorlopig aangehouden.

De andere laureaat van de Prix Voltaire is Evrensel, een meertalige Turkse uitgeverij die boeken in het Turks, het Koerdisch, het Armeens, het Assyrisch en het Arabisch publiceerde. De naam "Evrensel" betekent dan ook "universeel". In de nasleep van de mislukte staatsgreep moest de uitgeverij de deuren sluiten.

"Persvrijheid is vandaag ernstig gelimiteerd in Turkije"

Het is de eerste keer in het 11-jarige bestaan van de Prix Voltaire dat de prijs naar twee winnaars gaat. "De persvrijheid is vandaag ernstig gelimiteerd in Turkije", motiveert juryvoorzitter Kristenn Einarsson die keuze. "We willen de immense moed erkennen van Turkse uitgevers die durven te blijven werken ondanks de grote risico's."

De uitreiking van de Prix Voltaire vindt plaats op 29 september tijdens een galadiner in de marge van de boekenbeurs van Gotenburg in Zweden. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 Zwitserse frank (8.691 euro) verbonden.

Meest gelezen