Uffizi-museum in Firenze bindt strijd aan met "hit-and-runtoerisme"

Door de prijs van dagtickets op te trekken wil de befaamde Uffizi Galerij in Firenze het zogenaamde “hit-and-runtoerisme” een halt toe roepen. Echte kunstliefhebbers zullen daarentegen financieel beloond worden, dankzij goedkopere drie-dagentickets en jaarpassen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het nieuwe prijsbeleid is ontworpen om de strijd aan te gaan met “de toenemende stroom van haast en oppervlakkigheid”, verduidelijkt museumdirecteur Eike Schmidt. Wie enkel naar het Uffizi trekt voor een snelle selfie bij Boticelli's "De Geboorte van Venus", zal daar vanaf september dus extra voor betalen.

In hypertoeristische steden als Firenze en Venetië hebben musea bovenal de taak om de integriteit van hun werelderfgoed te beschermen, aldus Schmidt. Via goedkopere meerdagen- en jaarpassen wil hij bezoekers dan ook stimuleren om volop te genieten van dat erfgoed. Bovendien zullen meerwaardezoekers prioriteit krijgen op dagjestoeristen.

Een dagticket voor de Uffizi Galerij kost momenteel 8 euro. Vanaf september zal dat 20 euro zijn, tegenover twaalf in het laagseizoen. Een drie-dagenpas voor de galerijen, het Palazzo Pitti en de Boboli-Tuinen zal 18 en 38 euro kosten. Voor een jaarpas zal je 70 euro neertellen.

De Uffizi Galerij trekt in het hoogseizoen zo'n negen- tot tienduizend bezoekers per dag. In de winter zijn dat er "maar" duizend à tweeduizend.

Meest gelezen