Vloog Noord-Koreaanse raket in buurt toestel Air France?

De langeafstandsraket die Noord-Korea afgelopen vrijdag heeft afgevuurd is geland op een plek waar tien minuten eerder nog een passagiersvliegtuig van Air France had gevlogen. Tot die conclusie kwamen het Amerikaanse ABC News en CNN na het analyseren van de vluchtgegevens. Air France liet weten dat de vlucht nooit in gevaar is geweest.

Het gaat om de vlucht AF293 van Air France die op 28 juli ruim 330 inzittenden vervoerde van Tokio naar Parijs. Het vliegtuig vloog langs het westen van het Japanse eiland Hokkaido, toen de raket in Noord-Korea werd afgevuurd. Zo blijkt uit vluchtgegevens.

Volgens het Japanse leger stortte de raket neer op 150 kilometer van het eiland Okushiri. Een Amerikaanse official liet aan ABC News weten dat daar tien minuten eerder het toestel van Air France voorbijvloog, waardoor het vliegtuig in groot gevaar verkeerde. ABC News en CNN analyseerden de vluchtgegevens en meldden het nieuws.

"Geen overlap"

In een reactie verzekerde Air France dat de vlucht AF293 nooit in gevaar is geweest. "De zones van de Noord-Koreaanse rakettesten overlappen niet met de gewoonlijke routes van Air France", zo klonk het. Verder zou de vlucht ook incidentloos verlopen zijn. "Air France analyseert voortdurend potentieel gevaarlijke zones en past de vluchtplannen overeenkomstig aan", laat de luchtvaartmaatschappij nog weten.

Verschillende Franse nieuwsbronnen melden wel dat Air France intussen de no-flyzone rond Noord-Korea "uit voorzorg" heeft uitgebreid.

Meest gelezen