Wat met een schepen van onderwijs die Darwin ontkent?

Abou Jahjah, als je mensen verdacht maakt die Darwin geloven in plaats van de Koran, dan ben je niet goed bezig. Waarin verschil je dan van een radicale islamitische partij die de religieuze wetten boven die van de mensen plaatst?
opinie
Opinie

Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelancejournalist.

Dyab Abou Jahjah heeft een politieke partij opgericht. Men hoeft het niet eens te zijn met zijn standpunten om dit een goede zaak te vinden, al was het maar omdat een democratie nu eenmaal behoefte heeft aan nieuw bloed. En wie de toestand van de Brusselse partijen nu bekijkt, kan moeilijk argumenten hebben tegen nieuwkomers.

“Mensen met een migratieachtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd”, stelt Jahjah.

Dat is een merkwaardig standpunt, want de Brusselse lijsten staan al jaren vol kandidaten met een migratieachtergrond. Maar als Jahjah erin slaagt jongeren te motiveren om zich politiek te engageren, dan zal hij iets bereikt hebben.

Wat met Erdogan?

Maar dan is het wel belangrijk dat hij heel duidelijk stelt waarvoor zijn partij staat. En op dat vlak is zijn associatie met Ahmet Koç enigszins verontrustend. Koç is bijzonder controversieel, omdat hij uitgesproken pro-Erdogan, president van Turkije, is en daarvoor uit de SP.A werd gezet.

Hoewel Jahjah zegt zich kritischer op te stellen tegen Turkije, schreef hij na de mislukte staatsgreep van vorig jaar een column in De Standaard en het Nederlandse NRC waarin hij de aanvallen op Erdogan als islamofobisch afdeed. Op buitenlands vlak kunnen beide mannen het dus wel met elkaar vinden.

AFP or licensors

Wat met Darwin?

Maar Koç maakte zijn positie niet alleen moeilijk door zijn standpunten over Turkije. Hij stelde deze lente op Facebook dat elke moslim die de evolutietheorie aanvaardde een “huisneger” was, een alibi-moslim, iemand die zijn overtuiging en geloof verkocht had aan het regime.

Daarmee lijkt hij de ultieme Erdogan-groupie, want in Turkije is Darwin ook al geëxcommuniceerd. Door die toch wel heel extremistische uitspraak katapulteerde Koç zichzelf in de fundamentalistische hoek, wat leidde tot wat tumult op de sociale media.

Maar zijn kompaan Jahjah dekte de heisa meteen toe door te zeggen dat hij als agnost wel geloofde in de evolutietheorie, maar dat hij de vrijheid liet aan anderen in zijn partij om daar anders over te denken. En dat de strijd nu moet gaan over vandaag, niet over een evolutie van miljarden jaren geleden.

AP2008

Hum. Dat is een beetje een tsjeverige manier om het niet over de essentie te moeten hebben. Ik vrees dat Jahjah het gevaar van de uitspraken van zijn partijgenoot danig onderschat. Als je mensen verdacht maakt die Darwin geloven in plaats van de Koran, dan ben je niet goed bezig. Waarin verschil je dan van een radicale islamitische partij die de religieuze wetten boven die van de mensen plaatst?

Als je met een partij naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar gaat, dan kan je je geen dubbelzinnigheid permitteren. Een politieke partij is iets anders dan een actiegroep, van wie geen regeerprogramma verwacht wordt. Want daarom doe je toch mee aan verkiezingen, om in een meerderheid te geraken en om te proberen iets te veranderen?

Schepen van onderwijs?

En vooral moet je duidelijk en klaar zeggen wat je van plan bent. Stel dat Jahjahs partij een sterk resultaat neerzet in een paar Brusselse gemeenten en kan gaan onderhandelen over schepenambten, dan is het niet ondenkbaar dat ze plots de verantwoordelijkheid voor onderwijs krijgt.

En dan worden de uitspraken van Koç wel bijzonder acuut. Zal er vanuit de gemeente dan een sein gegeven worden naar de lesgevers dat als ze leerlingen vertellen over de theorieën van Darwin ze minabele collaborateurs zijn van een regime dat het slecht voor heeft met de islam? En dat het in de les biologie ook over creationisme mag gaan?

Het gaat hier niet over een detail. Het is bij mijn weten de eerste keer dat in Brussel een partij openlijk naar de kiezer gaat met een dubbelzinnig discours over de evolutietheorie. Enkele kleinere moslimpartijen stelden zich eerder voor aan de Brusselse kiezer, maar waagden zich niet op dit terrein.

Wat met de sharia?

Koç’ provocatieve uitspraken zullen bij niet weinigen herinneringen oproepen aan lang geleden toen een jonge Jahjah in 2003 het had over de superioriteit van de sharia, die op termijn ingevoerd zou moeten worden in dit land. Weliswaar op democratische wijze, stelde hij toen.

Ik denk dat hij er alle belang bij heeft zijn kompaan Koç terecht te wijzen om er niet van beschuldigd te worden dat hij met zijn nieuwe partij die oude ambitie wil waarmaken…

Meest gelezen