Webcam gehackt? Dien klacht in bij de lokale politie

Op een buitenlandse website kunnen live beelden bekeken worden van tientallen camera's van particulieren en bedrijven in België. De federale politie raadt slachtoffers van de hacking aan om een klacht in te dienen bij de lokale politie. Die zal dan met het parket de zaak verder onderzoeken.

Er zijn live beelden van tientallen camera's van particulieren en bedrijven beschikbaar op een buitenlandse site. Mensen die merken dat hun camera gehackt is, kunnen bij de lokale politie een klacht indienen tegen deze schending van de privacy.

Slachtoffers moeten volgens de federale politie eerst het wachtwoord veranderen dat standaard ingesteld staat. Dat is namelijk voorspelbaar en daardoor vaak niet sterk genoeg om hackers tegen te houden.

Klacht bij de lokale politie

Als mensen merken dat de beelden nog steeds beschikbaar zijn op de buitenlandse website nadat ze hun netwerk beveiligd hebben, kunnen ze een klacht indienen bij de lokale politie. Die zal dan met het parket de zaak verder onderzoeken.

De onderzoeksprocedure wordt wel moeilijker doordat het om beelden op een buitenlandse website gaat. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) zegt dat er in het verleden al een poging is ondernomen om websites offline te halen in samenwerking met Europese collega's. Zo'n poging zou het best nog eens ondernomen worden.

Meest gelezen