Welke steden zijn het massatoerisme zat?

Een citytrip naar Barcelona, Venetië, Amsterdam, Dubrovnik of Palma de Mallorca mag dan wel als een ideale vakantie klinken, maar veel inwoners zijn de hordes toeristen eigenlijk liever kwijt dan rijk. De drukte en de torenhoge vastgoedprijzen zijn voor hen een doorn in het oog. Enkele problemen in de vijf steden op een rij.

Barcelona

In de hoofdstad van de autonome Spaanse regio Catalonië worden er tegenwoordig drastische acties ondernomen tegen toeristen. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad van Barcelona een moratorium op de bouw van nieuwe hotels goedgekeurd.

Eind januari kwamen er zo'n 2.000 mensen op straat achter de slogan "Barcelona is niet te koop" om te protesteren tegen onder meer de torenhoge vastgoedprijzen. Inwoners zouden uit hun appartement worden gezet, omdat het de huisbaas meer zou opbrengen om er toeristen te laten verblijven.

Lees meer in dit artikel.

Venetië

"Jullie verwoesten Venetië en jullie zijn niet welkom!", riep een man door een megafoon naar een huizenhoog cruiseschip tijdens een demonstratie eind september vorig jaar in de Italiaanse stad.

Er komen zoveel toeristen dat de stad niet eens aantallen bekendmaakt uit angst dat het mensen zou ontmoedigen. De miljoenen toeristen laten jaarlijks 53.000 ton afval achter. De ophaling van dat vuilnis moet per boot gebeuren, omdat het gewoon niet mogelijk is met vrachtwagens. Er hangt een prijskaartje aan van 80 miljoen euro per jaar.

Lees meer in dit artikel.

2017 Awakening

Amsterdam

Vanaf 1 november zullen bierfietsen worden geweerd uit Amsterdam. De bedrijven die de polariserende fietsen verhuren, genieten nu dus van hun laatste zomer op Amsterdamse wegen.

Er worden bovendien geen aanvragen voor nieuwe hotels meer goedgekeurd, een hotelstop dus. Dat systeem bestaat al twintig jaar in Brugge. In 2016 werden er zo'n 14 miljoen overnachtingen geboekt in Amsterdamse hotels. Het succes van de hotelsector levert de stad ook wel werkgelegenheid op: elke twee kamers leveren één baan op, schrijft Nederlandse krant Trouw.

De winst van het toerisme in de Nederlandse hoofdstad zou echter vooral naar een kleine groep ondernemingen gaan, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en Investico.

Lees meer in dit artikel.

Herman Wouters

Dubrovnik

"De grootste filmstudio in open lucht", dat liet voormalig burgemeester Andro Vlahušić van Dubrovnik zich ontvallen in een interview voor "Terzake". "Game of Thrones" is er gedraaid en de nieuwste "Star Wars" is er opgenomen.

Maar dat heeft gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Twintig jaar geleden woonden er in het centrum nog 5.000 Kroaten, nu nog maar een vijfde daarvan. Ze trekken weg door de massa's volk die door de kleine middeleeuwse stad stappen.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kreeg de stad al 20 procent meer toeristen dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds Unesco bijna 40 jaar geleden het oude centrum de titel van erfgoedsite heeft gegeven, klaagt de organisatie onophoudelijk over het aantal toeristen. Er zouden op sommige dagen 15.000 toeristen de stad bezoeken, terwijl er voor de brandveiligheid maar 8.000 in zouden mogen.

Bekijk hier een reportage waarin onder meer de situatie in Dubrovnik aan bod komt.

AP2005

Palma de Mallorca

De hoofdstad van het Spaanse eiland Mallorca, in de Middellandse Zee, heeft een nieuwe burgemeester en hij wil een einde maken aan de braspartijen van Duitse toeristen. Het is een nieuw doelwit, want deze keer blijven de Britten buiten schot. Antoni Noguera wil de Duitsers regels opleggen over hoe ze zich horen te gedragen. 

De luchthaven van Palma de Mallorca heeft vorig jaar de capaciteit van vluchten per uur nog met de helft verhoogd. De luchthaven heeft zich aangepast aan de stijgende vraag van toeristen, maar in de stad verscheen tegelijk ook in graffiti de minder verwelkomende boodschap "tourists go home".

Lees meer in dit artikel.

Meest gelezen