3 jaar geleden werd Doel 4 gesaboteerd, van de dader is nog steeds geen spoor

Morgen is het 3 jaar geleden dat de kernreactor Doel 4 werd stilgelegd na een olielek. Al snel bleek dat het lek hoogstwaarschijnlijk het gevolg was van sabotage. Een terreurdaad? Een misnoegde werknemer? Het onderzoek heeft tot nog toe nog geen concreet spoor opgeleverd.

Op 5 augustus 2014, rond de middag, draait iemand in het niet-nucleaire gedeelte van de kernreactor Doel 4 een veiligheidsklep open. In een mum van tijd loopt 65.000 liter smeerolie weg uit de opslagtank naar een ondergronds reservoir. De stroomturbine van Doel 4 raakt oververhit en moet worden stilgelegd.

De schade aan de turbine is zo groot dat Doel 4 pas een half jaar later, in december 2014, opnieuw kan opgestart worden. De kosten voor de herstellingen lopen op tot meer dan 100 miljoen euro. Een belangrijk deel van onze stroomproductie is al die tijd onbeschikbaar.

De opengezette klep is beveiligd en enkel bedoeld om te gebruiken in geval van brand. Het is dus onwaarschijnlijk dat ze per ongeluk is geopend. Van meet af aan gaat uitbater Engie Electrabel ervan uit dat er sabotage in het spel is.

Ongezien

Gevaar voor de veiligheid was er niet, maar dat een kernreactor door een daad van sabotage stilgelegd wordt, is ongezien in ons land. Onder leiding van het federaal parket wordt een onderzoek opgestart, dat in de grootst mogelijke discretie wordt gevoerd.

In december 2014 zegt André Vandoren van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) dat uit het onderzoek blijkt dat het om een lang voorbereide criminele daad gaat. Het onderzoek volgt volgens hem de piste van terrorisme. "Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat", aldus de OCAD-topman.

Het onderzoek spitst zich toe op de werknemers die in de turbinezaal aanwezig waren op 5 augustus. Het meest logische scenario is dat een van hen, een insider, verantwoordelijk is voor de sabotage. Het gaat om een 60-tal mensen, werknemers van Electrabel zelf en onderaannemers. Iedereen wordt ondervraagd. De groep van mogelijke verdachten wordt vervolgens verkleind en ook de leugendetector wordt ingezet, maar het levert geen concrete resultaten op.

Strengere veiligheidsprocedures

Dat er geen camerabeelden zijn van het openzetten van de kraan en geen vingerafdrukken of DNA-materiaal, speelt de speurders parten. Om een nieuwe sabotage te vermijden, worden de veiligheidsprocedures fors strenger gemaakt.

Zowel in Doel als in Tihange worden 150 extra camera's opgehangen. Nog meer deuren worden uitgerust met magneetkaarten, zodat kan worden geregistreerd wanneer en door wie de deuren worden geopend. De screening van werknemers wordt nog strenger. En technici mogen niet meer alleen op ronde, maar moeten zich altijd laten vergezellen door een collega.

"Onderzoek gaat voort"

Eind 2016 vraagt Electrabel aanvullend onderzoek aan de onderzoeksrechter. "We hebben bij de onderzoeksrechter een verzoek ingediend voor aanvullende onderzoekshandelingen opdat ze zo ver mogelijk gaan in het onderzoek", zegt woordvoerster Geetha Keyaert. "We hopen zo snel mogelijk resultaat te zien."

Maar dat resultaat blijft voorlopig uit. "Het onderzoek is nog steeds aan de gang", is het enige dat het federaal parket kwijt wil.