"Kijk uit in Missouri als je Afro-Amerikaan bent of tot een minderheid behoort"

De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) raadt Afro-Amerikanen, bezoekers en al wie tot en minderheid behoort aan op te passen bij een reist in de staat Missouri. Het de eerste keer dat een van de oudste burgerrechtenbewegingen van de VS een reisadvies uitvaardigt.

Volgens Derrick Johnson van de NAACP hebben Afro-Amerikanen in Missouri 75 procent meer kans dan blanken om in Missouri te worden tegengehouden en zijn er ook talloze racistische incidenten. Hij baseert zich op cijfers van het ministerie van Justitie van de Amerikaanse staat.

"We zijn bezorgd dat Afro-Amerikanen niet veilig zijn op autosnelwegen, op gewone wegen en in de buurt van bezienswaardigheden", luidt het nog.

De lokale tak van de NAACP in Saint-Louis vraagt om het reisadvies in te trekken omdat lokale NAACP-leden er door zouden worden geraakt, terwijl ze geen rol hebben gespeeld bij het tot stand komen ervan.  

Het reisadvies voor Missouri is terug te vinden op de website van de NAACP.

In 2014 ontstond veel ophef in Ferguson, een voorstad van Saint-Louis, over de dood van de 18-jarige Michael Brown, die overleed nadat hij - ongewapend - door een blanke politieagent was neergeschoten. Dat leidde tot een golf van protest onder de zwarte bevolking van Ferguson.

Meest gelezen