"Nederlandse bedrijf kocht bewust middel met verboden fipronil bij Belgische leverancier"

Het Nederlandse bedrijf Chickfriend heeft doelbewust een product ingekocht met het verboden fipronil bij zijn Belgische leverancier. Dat blijkt volgens het Nederlandse NRC uit facturen die de krant in handen heeft gekregen. Chickfriend gebruikte het product met fipronil om bloedluis te bestrijden bij legkippen, hoewel dat verboden is, en ligt zo aan de bron van het huidige "eierschandaal".

NRC heeft aan de hand van facturen gereconstrueerd hoe het giftige fipronil in de Nederlandse eieren is terechtgekomen. Dat ging via een Belgische leverancier uit Weelde, Poultry-Vision. Eind juli werd er bij het bedrijf in de Kempen een huiszoeking uitgevoerd. Poultry-Vision wordt ervan verdacht fipronil toegevoegd te hebben aan het legale bestrijdingsmiddel Dega-16.

De zaakvoerder, die ontkende betrokken te zijn bij een zwendel, kocht het giftige product in in Roemenië. Uit een factuur van 8 mei 2016 blijkt dat de man een forse bestelling plaatste bij de firma Farmavet in Boekarest voor Fiprocid, een product met als belangrijk bestandsmiddel fipronil. In een loods van de zaakvoerder in Baarle-Hertog werden enkele dagen geleden duizenden liters van het goedje aangetroffen.

"Fypro-rein"

Bestrijder Chickfriend kwam bij 180 bedrijven bij onze noorderburen ongedierte -voornamelijk bloedluizen- bestrijden. Officieel gebruikte de firma hetzelfde bestrijdingsmiddel als de anderen: Dega-16, zonder fipronil dus. Maar de behandelingen van Chickfriend bleken veel succesvoller dan die van de concurrentie. De bloedluis kwam minder snel terug, tot grote tevredenheid van de klanten. Toch gingen er blijkbaar lange tijd geen alarmbellen af.

Wist Chickfriend dat het een product aankocht dat het niet mocht gebruiken? De facturen wijzen duidelijk in die richting. "Fypro-rein", die omschrijving staat op de bestelling van Chickfriend bij Poultry-Vision. De Belgische ondernemer betaalde tussen de 32 en 43 euro per liter fiprocil. "Fypro-rein" kostte Chickfriend 122,80 euro per eenheid.

Niet de juiste papieren

Intussen is ook gebleken dat Chickfriend helemaal niet over de juiste papieren beschikte. Zo hadden de twee eigenaars van het bedrijf volgens de NOS niet de wettelijk vereiste opleiding tot bestrijdingstechnicus gevolgd. Zowel Chickfriend als de zaakvoerder van Poultry-Vision geven voorlopig geen commentaar op de zaak.

In Duitsland en Nederland zijn intussen al honderdduizenden eieren uit de rekken gehaald omdat ze besmet zijn met fipronil. Dat middel kan lichte schade aan de nieren, lever of schildklier veroorzaken. In ons land riepen Albert Heijn, Delhaize, Colruyt en Aldi uit voorzorg eieren terug, al gaat het niet om grote aantallen.

De terugroepacties zijn ook enkel een voorzorgsmaatregel: het Federaal Voedselagentschap FAVV benadrukt dat er bij controles nog geen concentraties zijn waargenomen die een gevaar voor de volksgezondheid kunnen betekenen.

Meest gelezen