Appeltelers vrezen "reuzenappels" door voorjaarsvorst

Appeltelers vrezen dat de appels die binnenkort geoogst worden te groot zijn voor de consument. Dat schrijft het Nieuwsblad. Door de vrieskou in het voorjaar hebben getroffen appelbomen minder appels, maar daardoor kregen die appels juist meer voedingsstoffen. Om die reden zijn de appels een maatje groter.

"De populaire jonagold heeft normaal een diameter van rond de 65 millimeter. Maar dit seizoen gaan de meeste appels vlot de 85 millimeter overschrijden. Dat is geen tussendoortje meer", vertelt Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt aan het Nieuwsblad.

Jean-Pierre Lenaerts, appelteler uit Herk-de-Stad, vreest dat het groter appelformaat de consument zal ontmoedigen. “De consument haalt zijn neus op voor zulke dikke appels. Ook scholen willen ze niet, omdat de appels dan halfopgegeten in de vuilnisbak belanden."

"Mama en papa kunnen de appels in stukken snijden"

Secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen Philippe Appeltans vermoedt dezelfde tendens, maar wil het probleem ook nuanceren. "De consument heeft natuurlijk een voorkeur voor een "handappel". Die gaan we ook wat hebben. Ik denk ook dat we de Vlamingen warm kunnen maken om een wat dikkere "familie-appel" te eten."

Stefaan Wolfcarius van het Fruitbedrijf Wolfcarius verzekert ook dat de appels dezelfde smaak en kleur hebben als een normale appel. "Ze passen misschien niet meer in een kinderhand, maar mama en papa kunnen ze wel nog altijd in stukken snijden."

Oorzaak

De oorzaak van de grotere appels is de vrieskou uit het voorjaar. “70 à 80 procent van de bloesems is half april stukgegaan door de plotse, extreme koude”, vertelt appelteler Lenaerts aan het Nieuwsblad. Daar, waar de lentenachtvorst heeft toegeslagen, groeiden bijgevolg minder appels. Die appels kregen wel meer voedingsstoffen van de bomen, waardoor ze uiteindelijk groter werden.

De droogte van de maand juni heeft mogelijk nog grotere appels kunnen voorkomen. “Die droogte heeft het groeiproces nog afgeremd. Anders waren de appelen nog groter geweest”, laat Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt weten.

Appelen en peren

De peren behouden dit seizoen hun normale grootte. De bloeiperiode van de peer vindt later in het jaar plaats. Hierdoor is de peer tijdens zijn bloeiperiode niet getroffen geweest door de vorstschade.

Meest gelezen