Bourgeois combineert wedde minister-president met schepenpensioen

Naast zijn wedde als Vlaams minister-president blijkt Geert Bourgeois (N-VA) ook een pensioen te ontvangen voor de twaalf jaar dat hij schepen van Izegem is geweest. "Moreel beneden alle peil", oordeelt stadsgenoot en Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Navraag bij het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) leert dat hier wettelijk inderdaad niets fout is.

Dat Geert Bourgeois als Vlaams minister-president een van de politieke topverdieners is, is geen geheim. Zijn jaarwedde bedraagt 252.528 euro. Sintobin beklaagt er zich over dat Bourgeois, die inmiddels 66 is, daarbovenop ook nog een maandelijks brutopensioen van 919 euro per maand incasseert.

Sintobin erkent in Het Laatste Nieuws dat hieraan wettelijk niet verkeerds is, maar heeft morele bezwaren. "Hij had op zijn minst het einde van zijn loopbaan moeten afwachten."

"Wij betreuren deze vorm van anti-politiek", reageert het kabinet van de Vlaamse minister-president, dat erop wijst dat Bourgeois zich houdt aan de wettelijke bepalingen. "Hij had zijn pensioen al kunnen aanvragen toen hij 60 was, maar heeft gewacht tot hij 65 was."

"Een pensioen op gemeentelijk niveau kan inderdaad worden gecombineerd met de wedde van Vlaams minister-president", bevestigt het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). "Mocht Bourgeois burgemeester van Izegem zijn geweest in plaats van minister-president, dan had hij zijn schepenpensioen niet kunnen aanvragen omdat je een pensioen niet met een loon uit een statuut van hetzelfde bestuursniveau kan combineren."

"Bovendien geldt sinds 2015 de algemene regel dat elke gepensioneerde onbeperkt mag bijverdienen als hij of zijn ouder is dan 65 of een volledige loopbaan van 45 jaar heeft", aldus nog het kabinet van Bacquelaine.

Plafond

Ook SP.A-voorzitter John Crombez heeft in "Terzake" kritiek op het feit dat Bourgeois naast zijn loon ook nog een pensioen krijgt. "De minister-president wordt goed betaald en terecht. Dat gaat om tienduizend euro belastinggeld. Dan moet hij zelf toch het verstand hebben om te verstaan dat mensen niet accepteren dat hij naast zijn tienduizend euro per maand nog eens duizend euro belastinggeld krijgt."

Crombez wil de opgebouwde pensioenrechten van Bourgeois niet afnemen, maar pleit voor een plafond waardoor hij tijdens zijn mandaat als minister-president niet ook nog eens pensioen zou opstrijken. Een heksenjacht ziet Crombez daar niet in. Hij heeft de andere partijvoorzitters naar eigen zeggen ook al twee keer uitgenodigd om een en ander samen recht te zetten. "Zolang dat niet gebeurt, gaan er kleine dingen blijven uitkomen bij alle partijen", waarschuwt hij nog.

Meest gelezen