Brussels Airport telt recordaantal passagiers in juli

Brussels Airport heeft de voorbije maand 2.565.044 miljoen passagiers ontvangen. Het is de eerste keer dat de kaap van 2,5 miljoen wordt overschreden. De luchthaven ging op vijf dagen boven de nooit eerder bereikte grens van 90.000 passagiers per dag. Ook voor de luchthaven van Charleroi was juli een recordmaand.
Jasper Jacobs

In totaal landden en vertrokken in juli 2.565.044 passagiers op Brussels Airport. In vergelijking met juli vorig jaar betekent dat een stijging met 6,9 procent, al ondervond de luchthaven toen wel nog de gevolgen van de terreuraanslag op 22 maart. De luchthaven bleef toen tot begin april gesloten, de passagierscijfers herstelden zich pas volledig vanaf november.

De luchthaven van Zaventem brak deze maand ook het dagrecord. Brussels Airport telde op vijf dagen in de afgelopen maand meer dan 90.000 passagiers. Vrijdag 28 juli was de drukste dag, met 94.305 reizigers.

De groei is volgens de luchthaven vooral te danken aan luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, aan de vakantievluchten, de langeafstandsvluchten en het Europese verkeer. Bij de lowcostmaatschappijen zijn de passagierscijfers min of meer stabiel gebleven. Bij Easyjet en Vueling is er een daling, maar die wordt gecompenseerd door groei bij Ryanair, WOW Air, Eurowings, Air Arabia en Blue Air.

Vrachtverkeer

Ook voor het vrachtvervoer tekende de luchthaven afgelopen maand goede cijfers op, al moeten die wel wat genuanceerd worden. De cargo groeide vorige maand met 3,8 procent, vooral omdat het vervoer van vracht op langeafstandsvluchten voor passagiers vorig jaar - na de aanslagen - weer op volle capaciteit werd opgestart.

Het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen steeg met 13,9 procent in vergelijking met juli vorig jaar, maar het volvrachtvervoer viel met bijna 10 procent terug. Brussels Airport verwijst daarvoor naar de strengere geluidsnormen, waardoor een aantal maatschappijen de luchthaven hebben verlaten of hun vrachtvolume hebben verminderd.

Charleroi

Ook voor de luchthaven van Charleroi was juli een recordmaand. Het aantal passagiers steeg er tot 799 827, een toename met elf procent. In 2016 telde de luchthaven 721 620 reizigers in de loop van de maand juli. Ook de bezettingsgraad in Charleroi is de voorbije maand  gestegen tot 91 procent. Dat is 1 procent meer in vergelijking met de resultaten over dezelfde periode in 2016.

Meest gelezen