De eeuwig gefrustreerde prins: Henrik wil niet naast koningin Margrethe begraven worden

De Deense prins Henrik (83) wil niet naast koningin Margrethe (77) begraven worden. Dat heeft het Deense paleis bekendgemaakt. Niet dat er iets ergs aan de hand is met de gezondheid van Henrik. Of er een echtscheiding in de lucht hangt. Verre van. Maar Henrik is al jaren ontevreden over zijn plek binnen het koningshuis. Dat maakt hij nu nogmaals duidelijk.
Margrethe en Henrik vieren dit jaar ook hun 50e huwelijksverjaardag.

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom in Denemarken: de prins breekt met een aloude traditie. Hij wenst niet langer naast zijn vrouw, koningin Margrethe, begraven te worden. Gekroonde hoofden in Denemarken vinden hun laatste rustplaats bij de kathedraal van Roskilde. Het is een traditie die teruggaat tot de 15e eeuw. Voor Margrethe en Henrik was zelfs al een tombe voorzien en ontworpen door Bjørn Nørgaard. Maar de glazen sarcofaag zal halfleeg blijven.

Het Deense paleis maakte bekend dat de prins elders in Denemarken begraven zal worden. En dat mét de toestemming van koningin Margrethe. Een woordvoerder van het Deense hof wond er ook geen doekjes om: Henrik nam de beslissing omdat hij misnoegd is over zijn plek binnen het koningshuis. Hij is niet blij met zijn titel van prins(-gemaal). Hij vindt dat hij recht heeft op de titel van koning, zoals dat bij heel wat andere Europese koningsparen het geval is. Zo krijgen de vrouwen van koningen wél de titel van koningin, denk maar aan onze koningin Mathilde, de Zweedse koningin Silvia en de Noorse koningin Sonja.

Geen koning, wél de titel van "grumpy royal" of "drama queen"

In 2005 deed zijn vrouw Margrethe nochtans een geste: ze gaf Henrik "promotie" door zijn titel van prins te veranderen naar prins-gemaal. In interviews liet Henrik duidelijk verstaan dat zijn prinsentitel "pure discriminatie" is en "dát in een land als Denemarken waar gendergelijkheid nochtans vooropstaat". "Ik zal het nooit, nooit aanvaarden", klinkt het telkens. De titel van prins-gemaal raakte hij trouwens vorig jaar kwijt toen hij met pensioen ging.

De prins staat bij de pers bekend als een heuse "grumpy royal" of -schertsend- "drama queen". Zo stuurde hij zijn kat naar het huwelijk van de Nederlandse koning Willem-Alexander en Máxima om zich prompt terug te trekken op zijn landgoed in Frankrijk.

Henrik bleef weg uit protest omdat hij zich ronduit gepasseerd voelde bij de nieuwjaarsontvangsten van datzelfde jaar (2002). Margrethe was toen ziek geworden en ze liet haar oudste zoon, kroonprins Frederik, (en niet Henrik) invallen.

VIDEO: toen het (alweer) gênant werd voor Margrethe

In 2015 gaven koningin Margrethe en Henrik nog een gezamenlijk interview aan NOS, naar aanleiding van het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima. Henrik kon zich niet inhouden en bracht de kwestie over zijn titel nogmaals met passie ter sprake. Margrethe had op een gegeven ogenblik genoeg van zijn tirade en porde hem (subtiel) in de rug.

Bekijk hieronder de beelden:

Meest gelezen