Europol stuurt vakantiekaartjes naar "Most Wanted"-criminelen

Europol heeft een zomeractie gelanceerd waarbij de politie postkaarten stuurt naar de meest gezochte voortvluchtige criminelen. Met de actie wil Europol haar "Most Wanted"-lijst van voortvluchtige criminelen nog eens in de verf zetten. De boodschap? "Beste voortvluchtige, de politie wil je terug thuis deze zomer!"

Met de postkaartactie "Dear Europe’s Most Wanted fugitives - the Police want you back home this summer!" roept de Europese politiedienst Europol de hulp in van de burgers. "Criminelen nemen geen vrijaf van hun misdaden. Het is bewezen dat vakantiebestemmingen populaire schuilplaatsen zijn voor voortvluchtige misdadigers. Misschien hebben ze zelfs dezelfde bestemming als u gekozen."

Elk land mocht één postkaart sturen naar een gezocht crimineel, zo circuleren er 21 kaartjes in totaal. De bedoeling is dat de kaartjes zoveel mogelijk gedeeld worden op sociale media in de hoop dat het leidt tot een tip over waar de criminelen zich exact schuilhouden.

Voor België luidt de postkaart als volgt: "Beste Arthur, Belgische frieten zijn de beste en we weten dat je ze mist. Kom terug en geniet ervan – we hebben een fijne verrassing voor jou in petto. Tot snel, de federale politie." De geadresseerde van het Belgische postkaartje is Arthur Nawrocki, die gezocht wordt in een grote drugszaak.

Adjunct-directeur van Europol: "We weten dat veel criminelen zich schuilhouden op vakantielocaties"

De Europese "Most Wanted"-lijst blijkt een groot succes te zijn in de opsporing van voortvluchtige criminelen, zegt ook adjunct-directeur van Europol Wil van Gemert: "We proberen de hulp van het publiek te vragen omdat we weten dat veel criminelen zich schuilhouden op vakantielocaties. Dat blijkt ook uit eerdere acties waarbij mensen de voortvluchtige criminelen herkenden. Dat kan op een terrasje zijn, maar ook op hun werk daar. Wij denken dat het publiek ons dus wel degelijk kan helpen."

In cijfers? Sinds de lancering begin 2016 bezochten al meer dan 2,5 miljoen bezoekers de "Most Wanted"-site. 36 criminelen konden al worden ingerekend. Daaronder ook enkele beruchte namen als Salah Abdeslam of Mohamed Abrini.

Ongeveer een derde kon gevat worden na een cruciale tip van een burger. Vier voortvluchtige criminelen meldden zich spontaan aan bij de politie nadat ze gezien hadden dat ze met naam en foto op de lijst stonden. Momenteel staan er 65 voortvluchtige misdadigers op de website.

Alle postkaarten zijn te bekijken op de site eumostwanted.eu/summercampaign. Hier kan u ook terecht als u iemand herkent of als u tips heeft.

Meest gelezen