In cijfers: de booming business van Airbnb in België

Ook in ons land zet het online verhuurplatform Airbnb zijn opmars stevig voort. Het aantal verhuurde panden neemt in zowat alle Belgische grootsteden pijlsnel toe. Airbnb-verhuurders verdienden het voorbije jaar daar ruim 77 miljoen euro mee. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.

In de Belgische grootsteden zijn momenteel bijna 9.400 panden te vinden op Airbnb, een stijging van gemiddeld 21 procent tegenover de zomer van vorig jaar.

Brussel spant de kroon: in de hoofdstad werd het afgelopen jaar voor 34 miljoen euro aan panden verhuurd via Airbnb, bijna de helft van het totale bedrag van de Belgische grote steden. Al is het aantal aangeboden kamers of woningen in Brussel de voorbije maanden wel lichtjes achteruitgegaan, berekende De Tijd. Dat zou te maken hebben met strengere regels en controles.

In de 5 andere belangrijke Belgische Airbnb-steden (Brugge, Antwerpen, Gent, Luik en Namen) zet de opmars van het verhuurplatform zich onverminderd en florerend door. De toeristische trekpleister Brugge telt nu bijvoorbeeld bijna 50 procent meer Airbnb-panden dan een jaar geleden.

(Lees verder onder grafiek).

“Airbnb-ketens”

Het oorspronkelijke idee achter Airbnb mag dan misschien wel het occasioneel verhuren van een kamer door particulieren zijn, in de 6 onderzochte Belgische steden blijkt 10 procent van de verhuurders 2 of meer panden aan te bieden, schrijft De Tijd.

In Brussel en Antwerpen zijn er kennelijk zelfs heuse Airbnb-ketens actief: sommige verhuurders plaatsen er namelijk 10 tot meer dan 80 woningen op Airbnb.

Miljoenenbusiness

En zo is Airbnb sinds zijn oprichting in de zomer van 2008 ook in België uitgegroeid tot een miljoenenbusiness. Al is die 77 miljoen aan inkomsten uit de 6 belangrijkste Airbnb-steden van ons land peanuts in vergelijking met onze buurlanden. In Parijs alleen al is het online verhuurplatform goed voor maar liefst 577 miljoen euro.

Meest gelezen