Israëlische premier officieel verdacht van fraude, oud-medewerker zal tegen hem getuigen

Een voormalige topmedewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ermee ingestemd om tegen hem te getuigen in twee corruptiezaken. De onderzoeken lopen al lange tijd, maar Netanyahu is daarin ook ondervraagd als verdachte, blijkt nu uit gerechtelijke documenten.

Ari Harow was lange tijd een absolute vertrouweling van premier Netanyahu. Hij was onder meer zijn buitenland-adviseur en zijn kabinetschef. In 2015 nam hij ontslag omdat hij beschuldigd werd van gesjoemel in zijn privébedrijf.

Maar nu heeft hij een overeenkomst gesloten met justitie. In ruil voor strafvermindering en een fikse boete, zal hij getuigen tegen Netanyahu. Die wordt verdacht in twee zaken die los van elkaar staan. Eén gaat over illegale giften die hij en zijn familie van zakenlui zouden hebben gekregen, een andere gaat over een dispuut met een krant.

Netanyahu: "Heksenjacht"

Netanyahu ontkent dat hij iets fout heeft gedaan. Hij spreekt van een heksenjacht tegen hem. Maar zelfs als Netanyahu formeel zou worden aangeklaagd, zou hij wettelijk niet verplicht kunnen worden om ontslag te nemen. De oppositie vraagt wel dat hij aftreedt.

Ook de vrouw van Netanyahu is verwikkeld in een corruptieonderzoek. Zij is eerder deze week ondervraagd, omdat ze overheidsgeld zou hebben gebruikt voor privé-uitgaven.

Meest gelezen