Onderzoek naar Russische inmenging in Amerikaanse presidentsverkiezingen in stroomversnelling

In het onderzoek naar eventuele Russische inmenging bij de jongste presidentsverkiezingen in de VS, heeft speciaal aanklager Robert Mueller een grand jury samengesteld. Daarmee gaat het onderzoek een nieuwe fase in. Dat meldt de krant The Wall Street Journal donderdag op basis van enkele juridische bronnen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De samenstelling van een grand jury betekent dat Mueller de mogelijkheid krijgt om getuigen onder eed te ondervragen. Daarnaast kan hij ook dagvaardingen uitschrijven. Als het nodig is kan de grand jury ook beslissen om mensen aan te klagen en voor de rechter te brengen. 

Mueller onderzoekt of er tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen onwettige contacten hebben plaatsgevonden tussen Rusland en het team van Donald Trump. Mogelijk zou het Kremlin op die manier geprobeerd hebben om de uitslag van de verkiezing te beïnvloeden.

Trump heeft altijd ontkend dat er sprake was van "collusie" tussen het Kremlin en zijn campagneteam. Hij meent dat hij het slachtoffer is van een "heksenjacht". Nochtans is er volgens Jay Sekulow, een van Trumps juridische adviseurs, geen reden om te geloven dat de president persoonlijk wordt onderzocht.

Wat is een grand jury?

In amendement V van de Amerikaanse grondwet staat te lezen dat "niemand zal worden aangeklaagd voor een halsmisdaad (een misdaad die met de dood wordt bestraft), of ander zwaar misdrijf, behalve door een Grand Jury." 

Zo'n grand jury bestaat uit 12 tot 23 leden, allen burgers. Die moeten bepalen of er genoeg bewijslast is om een rechtszaak tegen een verdachte aan te spannen. Daarnaast heeft een grand jury ook een onderzoekende functie. Ze kan documenten opvragen en getuigen dagvaarden.

De zittingen van een grand jury zijn geheim en worden geleid door een prosecutor (procureur), die de bewijslast voordraagt. Er zijn geen rechters en zelden advocaten op aanwezig.

Om tot een besluit te komen is er een meerderheid van twee derde of drie kwart nodig. Bij complexe zaken kan het maanden of zelfs jaren duren vooraleer een grand jury tot een besluit komt.

Het besluit van een grand jury is niet bindend.