Politieke chaos in Nedersaksen na overstap van groene politica

Elke Twesten, een groen lid van het parlement in de Duitse deelstaat Nedersaksen, stapt over naar oppositiepartij CDU. Daardoor hebben de regeringspartijen SPD en Die Grünen geen meerderheid meer in het regionale parlement en moeten er dus nieuwe verkiezingen komen. De socialistische minister-president steunt de beslissing van het groene parlementslid.
Minister-president Stephan Weil (SPD)

De rood-groene regering van de Duitse deelstaat Nedersaksen komt in de problemen doordat een lid van de groene partij overstapt naar de conservatieve partij. De regeringspartijen hadden namelijk maar een meerderheid van één zetel in het parlement van de deelstaat in het noordwesten van Duitsland.

Elke Twesten maakte haar beslissing bekend op een persconferentie. Ze was twintig jaar lang lid van de groene partij en had in het verleden samenwerking met de CDU niet uitgesloten. Dat is opmerkelijk, aangezien er grote verschillen bestaan tussen de ecologische en de conservatieve partij. Op federaal niveau zitten de groenen in de oppositie tegenover de CDU van Angela Merkel.

Vervroegde verkiezingen

De overstap lokt een nieuwe verkiezing uit. Volgens regionale krant Hannoversche Allgemeine zou die op dezelfde dag als de bondsdagverkiezing kunnen vallen. De voorzitters van de SPD en de CDU in de deelstaat hebben al hun steun uitgesproken voor vervroegde verkiezingen. De minister-president van Nedersaksen, Stephan Weil (SPD), is ook niet gekant tegen nieuwe verkiezingen: "Alleen de kiezer heeft het recht om de samenstelling van het parlement te bepalen." Normaal gezien zou er in januari 2018 gestemd worden. Nedersaksen is de op drie na grootste deelstaat van Duitsland op het vlak van bevolkingsaantal.

24 september zou dus een belangrijke dag voor de Duitse politiek kunnen worden. Er wordt dan al een nieuwe Bondsdag of federaal parlement verkozen. Dan staan Angela Merkel en Martin Schulz, nu nog coalitiepartners, oog in oog om het bondskanselierschap. Momenteel heeft Merkel een grote voorsprong op Schulz, die zijn ontslag indiende als voorzitter van het Europees Parlement om zich op de verkiezing te focussen. De kans dat Nedersaksen geen minister-president van de SPD meer zou hebben, komt Schulz dus niet goed uit.

Meest gelezen