Spanning tussen China en India over grensgebied loopt verder op

China wil dat India zijn troepen weghaalt uit een afgelegen grensgebied in de Himalaya. India ontkent dat het troepen verzamelt in de buurt van het omstreden drielandenpunt met Bhutan. De spanning in de regio loopt verder op.

Het grensconflict laaide twee maanden geleden op toen bleek dat China een weg aanlegt over het Doklam-plateau, een afgelegen gebied op 4420 meter dat door Bhutan wordt geclaimd. India verdedigt Bhutans claim en stuurde grenswachten naar de regio. Zelf vreest het dat de nieuwe weg China makkelijker toegang zal verlenen tot een strategisch deel van zijn grondgebied. Maar volgens Peking waagt India zich illegaal op Chinees gebied.

De betwiste grens

Vijftig jaar geleden, in 1967, leidde een gelijkaardig conflict tot een echte grensoorlog. India en China delen een 3500 km lange grens met elkaar. Die loopt op veel plekken door afgelegen en bergachtig gebied en is daardoor vaak niet exact afgebakend. Veel grensgebied blijft daardoor betwist.

“Als India echt vrede wil, dan moet het al zijn onderdanen die illegaal de grens zijn overgestoken meteen terugtrekken”, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in een mededeling. “Er zijn grenzen aan China’s geduld”, klinkt het nog.

Meest gelezen