Trump daagt speciale aanklager Robert Mueller uit: “Zijn er Russen in de zaal vanavond?”

Net nadat gisteren bekend was geraakt dat speciaal aanklager Robert Mueller het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 een tandje gaat opdrijven, laat president Trump zich van zijn felste kant zien. "Zijn er hier Russen vanavond?", vroeg hij uitdagend op een rally in West-Virginia.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren raakte bekend dat speciale aanklager Robert Mueller al sinds enkele weken een grand jury heeft samengesteld, om te onderzoeken of er voor en tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 onwettige contacten hebben plaatsgevonden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump.

Met de aanstelling van een grand jury gaat een nieuwe fase in het onderzoek in. Mueller heeft nu namelijk de mogelijkheid om getuigen onder eed te ondervragen en dagvaardingen uit te schrijven. Bovendien kan die grand jury, indien er voldoende bewijslast is, beslissen om mensen aan te klagen en voor de rechter te brengen.

Russen in West-Virginia

President Trump, die zich in het verleden meermaals honend heeft uitgelaten over Mueller, lijkt nu toch diens hete adem in de nek te voelen. Dat bleek onder meer op een rally die de president gisterenavond hield voor een schare van duizenden supporters in Huntington, in de staat West-Virginia. 

Zonder rechtstreeks naar Mueller te verwijzen, haalde Trump spottend uit naar de onderzoekers. “Heb je enige Russen gezien in West-Virginia, Ohio of Pennsylvania?”, vroeg hij retorisch aan de massa supporters. “We hebben niet gewonnen dankzij de Russen. We hebben gewonnen dankzij jullie.”

Een verrassende wending van Trump, die tijdens politieke rally's normaal gezien zwijgt over de vermeende banden tussen zijn campagneteam en de Russen. 

"Het Rusland-verhaal is een compleet verzinsel", stelde hij verder, daarbij uithalend naar de Democraten. "Het is enkel een excuus voor het grootste verlies in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. Dat is alles." En ook zijn voormalige tegenstandster in de verkiezingen kreeg een veeg uit de pan. "Wat de aanklager zou moeten bekijken, zijn Hillary Clinton's 33.000 verwijderde e-mails."

Eerste dagvaardingen

Intussen heeft Mueller de eerste dagvaardingen uitgevaardigd, met betrekking op de ontmoeting tussen Donald Trump Jr. en de Russische advocate Natalja Veselnitskaja in 2016. Die laatste beloofde Trumps oudste zoon schadelijke informatie over Hillary Clinton.

Volgens CNN eist Mueller zowel documenten als getuigenissen van personen die betrokken waren bij die ontmoeting. Dat zijn naast Trump Jr. onder anderen Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, en campagnedirecteur Paul Manafort.

Meest gelezen