Washington gaat perslekken aanpakken: "Wie lekt, zal worden vervolgd"

De Amerikaanse minister van Justitie Jef Sessions gaat harder optreden tegen perslekken. "Wie lekt, zal worden vervolgd", aldus Sessions.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Het moet nu maar eens gedaan zijn met al dat lekken van vertrouwelijke informatie aan journalisten". De Amerikaanse minister van Justitie wil wie lekt vervolgen.

Sinds president Trump is aangetreden, is er "een explosie aan dossiers" over medewerkers binnen en buiten het Witte Huis die vertrouwelijke of geheime informatie lekken aan de pers.

Sessions voegt eraan toe dat de middelen die de politie krijgt om lekken op te sporen omhoog gaat.

Tot nu toe zijn er al vier mensen verdacht van het lekken van informatie, of van het geheim houden van contacten met buitenlandse agenten. Sessions waarschuwt dat wie lekt, zal worden vervolgd.

Sessions zelf in nauwe schoentjes

Opmerkelijk is dat president Trump enkele dagen geleden zelf heel erg scherp was op sociale media voor Sessions. Hij verweet hem een "zwak" figuur te zijn die het hele onderzoek naar ongeoorloofde contacten tussen Rusland en het campagne-team van Trump liet uitdijen naar een steeds allesomvattender onderzoek.

Cruciaal in dat onderzoek zijn de vele perslekken over twijfelachtige contacten tussen de familie Trump, en medewerkers van Trump met Rusland. Even werd gedacht dat president Trump Sessions zelfs wilde ontslaan, of door hem publiekelijk te vernederen tot ontslag te dwingen. Voorlopig werkt Sessions rustig door.
Het onderzoek naar Trump komt intussen wel in een stroomversnelling doordat speciaal aanklager Mueller een speciale jury heeft samengesteld en een eerste dagvaarding heeft uitgestuurd.

Meest gelezen