Wie is Arthur Nawrocki, de Belgische Most Wanted-crimineel naar wie Europol een postkaart stuurt?

Europol en de Belgische federale politie sturen een vakantiekaart aan Arthur Nawrocki in het kader van de "Most Wanted"-postkaartactie die vandaag gelanceerd werd. Hoewel zijn naam misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, is Arthur Nawrocki toch een van de meest gezochte misdadigers van België. Maar wie is hij? En waarom wordt er zo koortsachtig naar hem gezocht?

"Beste Arthur, Belgische frieten zijn de beste en we weten dat je ze mist. Kom terug en geniet ervan - we hebben een fijne verrassing voor jou in petto. Tot snel, de federale politie." Zo luidt de postkaart die Europol en de federale politie naar Arthur Nawrocki stuurt.

De 38-jarige Belg is een van de 65 namen die momenteel op de "Most Wanted"-lijst van Europol staan. Hij werd door de federale politie van ons land uitgekozen voor de postkaartactie die Europol vandaag lanceert. Ze hopen zo een gouden tip binnen te krijgen over de schuilplaats van Nawrocki, die al ettelijke jaren op de vlucht is.

(Meer over de postkaartactie van Europol kan u hier lezen.)

Wat heeft Nawrocki op zijn geweten? En waarom wordt hij gezocht?

Wat heeft Nawrocki op zijn kerfstok dat hij zo koortsachtig opgespoord wordt? Grootschalige internationale drughandel, zo blijkt. 

Bijna dag op dag vier jaar geleden viel de politie binnen op dertig plaatsen in binnen- en buitenland met als doel een grote drugsbende op te rollen. Tijdens de huiszoekingen werden in ons land professionele laboratoria gevonden in Vilvoorde en Chimay. Maar liefst 1,4 ton van de synthetische drug MDMA werd in beslag genomen. 13 verdachten konden ingerekend worden, maar Nawrocki wist door de mazen van het politienet te glippen. 

In 2014 werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenis wegens leiderschap van een criminele organisatie en internationale drughandel, maar tot de dag van vandaag is en blijft hij spoorloos. 

Als u Arthur Nawrocki herkent of u weet waar hij zich schuilhoudt, kan u via deze website een tip geven aan de politie. 

Meest gelezen