Zuid- en Centraal-Europa smelten weg onder extreme hittegolf: tot 46 graden in Italië en Balkan

Rond de Middellandse Zee en in de Balkan is het nu al puffen en zweten met temperaturen van meer dan 40 graden. Dit weekend wordt het er nog warmer: tot 46 graden Celsius. Volgens wetenschappers zal dit soort hittegolven steeds vaker gebeuren.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op veel plaatsen in Zuid- en Centraal-Europa klimt het kwik momenteel tot boven de 40 graden Celsius. Gisteren was het 42 graden in Cordoba in Spanje. Het was even warm in Sicilië. In Kroatië was het woensdag iets meer dan 42 graden.

De voorspellingen dit weekend gaan zelfs nog wat verder. Het kwik zou tot 46 graden klimmen in Italië en in delen van de Balkan. De hittegolf is nu al 4 dagen bezig en duurt wellicht nog tot volgende week woensdag.

De temperatuur komt zo erg dicht in de buurt bij de warmste ooit gemeten in Europa. Het record staat op 48 graden Celsius, gemeten in 1977 in de Griekse hoofdstad Athene. Het is van 2003 geleden dat de hitte nog zo extreem was.

Op veel plaatsen is het nu 10 tot 15 graden warmer dan normaal tijdens deze periode van het jaar. In 2003 heeft de hittegolf 20.000 levens geëist, vooral oudere personen. In Frankrijk zijn toen tijdelijke mortuaria opgericht om de lichamen gekoeld te houden.

AFP or licensors

Voorlopig zijn er al twee doden gevallen: een in Roemenië en een in Polen. Vele andere zijn opgenomen in het ziekenhuis voor zonneslagen en andere hittegerelateerde zaken. In Italië zouden 15 procent meer mensen in het ziekenhuis liggen dan normaal tijdens deze periode van het jaar. Italië beleeft de zwaarste droogte in 60 jaar. In 26 Italiaanse steden, waaronder Rome en Venetië, is het hoogste hitte-alarm van kracht.

Deze hittegolf volgt na die van juli. Toen waren er in Zuid-Europa extreme temperaturen opgemeten die geleid hebben tot grote droogte en ongeziene bosbranden in Spanje, Italië en Portugal. De lokale overheden vragen burgers om waakzaam te zijn, zoveel mogelijk binnen te blijven, lange reizen vermijden en voldoende te drinken.

"Zal steeds vaker gebeuren"

Franse wetenschappers hebben in een recente studie aangetoond dat dit soort extreme temperaturen steeds vaker zullen voorkomen tijdens de zomermaanden. De leefomstandigheden in sommige van de meest populaire toeristische delen van Zuid-Europa zullen daardoor drastisch moeilijker worden.

Uit het onderzoek blijkt dat door de klimaatverandering de maxima in de zomer tussen 6 en 13 graden hoger zouden kunnen zijn. Dat wil zeggen dat als een gelijkaardige hittegolf als 2003 zou plaatsvinden op het einde van deze eeuw de temperaturen in Zuid-Europa mogelijk boven de 50 graden Celsius kunnen uitkomen.

BEKIJK: IJsberen zoeken verkoeling in de zoo van Boedapest

BEKIJK: Frank Deboosere analyseert de hittegolf in Zuidoost-Europa

Meest gelezen