"Champagne van de thee", Darjeeling, wordt niet meer geoogst

Liefhebbers van goede thee vrezen dat ze binnenkort hun geliefkoosde Darjeeling uit India niet meer zullen kunnen drinken. Een etnisch conflict en stakingen in het bekende productiegebied hebben het plukken lamgelegd en het onkruid tiert welig in de theetuinen. Darjeeling heeft van de Indiase regering een gecontroleerde oorsprongsbenaming gekregen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Darjeeling is een mistige streek in een uitloper van de Himalaya, gekneld tussen Nepal, Bhutan en net onder de noordelijke Indiase deelstaat Sikkim. Het maakt deel uit van de staat West-Bengalen en daar knelt nu net het schoentje.

De lokale bevolking bestaat voor een groot deel uit Gorkha's of Gurkha's, een bevolkingsgroep uit het nabijgelegen Nepal. Die voeren al jaren actie voor de loskoppeling van het gebied van West-Bengalen en de oprichting van een eigen deelstaat Ghorkaland binnen India.

In juni is een grootscheepse staking uitgebroken bij de theeplukkers, vooral theepluksters, in Darjeeling om die eis kracht bij te zetten. De overheid in Delhi denkt niet aan toegeven en de staking blijft maar duren en de eigenaars van de theeplantages zitten nu met de handen in het haar. Ze kunnen geplande leveringen niet uitvoeren en bovendien is er veel onkruid tussen de theebomen opgeschoten. 

Het ziet er ook niet naar uit dat er snel een oplossing komt en dus schieten de prijzen van de zo al erg dure theesoort de pan uit. Zelfs als de staking beeïndigd wordt, zullen de theetuinen eerst moeten worden vrijgemaakt van het onkruid. (Lees verder onder de foto).

"Champagne onder de thee"

Net zoals de wijnstreek Champagne in Frankrijk geniet de thee van Darjeeling van een gecontroleerde oorsprongsbenaming, een keurmerk van de Indiase regering om de herkomst van de thee te garanderen.

De Darjeeling is een zwarte (volledig geoxideerde) of oolong (deels geoxideerde) thee die begin de 19e eeuw geïntroduceerd werd door Britse kolonisatoren. Nu zijn er 87 theetuinen in de streek die de naam Darjeeling mogen voeren. Daar werken meer dan 100.000 mensen, velen onder hen zijn vrouwen. 

Jaarlijks halen die voor acht miljoen kilogram theeblaadjes van de planten. De eerste oogst of "first flush" in maart was al binnen voor de staking uitbrak, maar vanaf juni is er dus niet meer geoogst. Vooral die tweede oogstperiode is erg belangrijk. De meeste Darjeeling wordt uitgevoerd naar Europa, Noord-Amerika of Japan.

De producenten van Darjeeling vrezen dat veel consumenten van wat zo al één van de duurste theesoorten ter wereld, nu zullen uitkijken en wennen aan ander vormen van thee elders. 

Meest gelezen