Grondwetgevende vergadering ontslaat Venezolaanse procureur-generaal

In Venezuela heeft de pas verkozen grondwetgevende vergadering procureur-generaal Luisa Ortega ontslagen. Ortega staat kritisch tegenover president Maduro en had eerder deze week een onderzoek geopend naar de verdenkingen van fraude rond de verkiezing van de grondwetgevende vergadering.
Ortega spreekt met de pers.

Eerder vandaag hadden militairen het kantoor van Ortega omsingeld. Op foto's die ze zelf op Twitter zette, is te zien hoe zo'n 30 militairen van het Venezolaanse leger op de stoep staan van het gebouw waarin de procureur-generaal haar kantoor heeft, in de hoofdstad Caracas. Ortega veroordeelt wat ze "het beleg" van het Openbaar Ministerie noemt.

Ortega werd tot procureur-generaal benoemd onder voormalig president Hugo Chavez. In maart 2017 brak ze echter radicaal met diens opvolger, Nicolas Maduro, nadat die geprobeerd had om het parlement buiten spel te zetten.

Eerder deze week heeft Ortega een lokale rechtbank verzocht om de inauguratie van Maduro's nieuwe grondwettelijke vergadering tegen te houden. Volgens de oppositie zijn de verkiezingen voor die vergadering de "grootste fraude uit de geschiedenis". Maar ondanks massaal protest uit binnen- en buitenland werd de grondwetgevende raad gisteren alsnog ingewijd.

De met onbeperkte macht begiftigde grondwetgevende vergadering heeft "verdediger van het volk" (ombudsman) Tarek William Saab als nieuwe procureur-generaal aangesteld. Hij zal die functie maximaal twee jaar uitoefenen.

Meest gelezen