Ligt u op de loer om de keizersmantel of kleine parelmoervlinder te tellen?

Natuurpunt roept naar jaarlijkse gewoonte op dit weekend een kwartiertje in de tuin of op uw balkon te vertoeven om vlinders te tellen. Door de uitzonderlijke vroege vlinderpiek zullen er wellicht minder aantallen gespot worden, maar dit jaar is het goed mogelijk dat u de zeldzame keizersmantel of kleine parelmoervlinder ziet voorbij vliegen.
De enige echte keizersmantel.

Het Grote Vlinderweekend van de natuurvereniging is aan zijn elfde editie toe. Dit jaar is er echter al een grote piek geweest door het zonnige en warme voorjaar. Dat in combinatie met de beperkte levensduur van een vlinder -de meeste exemplaren leven slechts 3 tot 4 weken- maakt dat er begin augustus minder grote aantallen zullen geteld worden. De vliegperiode voor enkele soorten is immers voorbij.

Toch heeft het erg goede voorjaar ook een voordeel: enkele prachtige zeldzame soorten kunnen landen op uw bloemen of struiken in de tuin. "Door het warme voorjaar én het goede najaar in 2016 was er een grotere kweek en zijn enkele soorten erin geslaagd verder en langer te vliegen", legt expert Wouter Vanreusel van Natuurpunt uit. "De keizersmantel en kleine parelmoervlinder zijn uit de grote bosrijke gebieden getrokken en tot in de tuintjes geraakt."

Het aantal vlinders en soorten meldt u hier.

Hoe herkent u ze?

De keizersmantel.

De kleine parelmoervlinder.

Is het weer een spelbreker dit weekend?

Wie vlinders wil tellen, doet dat best op een zonnig moment als het niet te hard waait. Dan vliegen vlinders graag rond. Vandaag blijken de weersvoorspellingen niet zo ideaal: vooral in het westen en in het centrum van het land is het wisselvallig met lokale buien. Voor morgen liggen de weerkaarten er beter bij. "Perfect zelfs", stelt vlinderkenner Vanreusel. Zonnig, temperaturen rond 22 graden en een zwakke wind.

Cijfers van de afgelopen 10 jaar

  • De voorbije 10 jaar gebeurden er 35.128 tellingen en daarbij werden 620.674 vlinders gespot.
  • Gemiddeld worden er per tuin 11 exemplaren van 5 verschillende soorten gemeld.
  • Over alle jaren heen was de dagpauwoog de meest getelde vlinder, gevolgd door de atalanta. De top 3 wordt vervolledigd door het klein koolwitje.
  • 2008 bleek het zwakste vlinderjaar, 2013 was een topjaar.

De dagpauwoog.

De atalanta.

Het kleine koolwitje.

Misschien herkent u de citroenvlinder? Naast de dagpauwoog is deze vlindersoort dit jaar al frequent gespot. De citroenvlinder heeft ook een lange levensduur: maar liefst 10 maanden.

Hoe lokt u het best vlinders?

Een grote of een kleine tuin? Dat maakt helemaal niet uit. Ideaal is een gevarieerde tuin met bloemenperken, vlinderstruiken, nectarplanten en wilde hoekjes.

Meest gelezen