Mercosur schorst Venezuela "tot democratie hersteld is"

Mercosur, de douane-unie van Latijns-Amerikaanse landen, zal lidstaat Venezuela voor onbepaalde tijd schorsen "tot de democratie er hersteld is". Concreet moet de nieuwe grondwetgevende vergadering die daar onlangs verkozen is, ontbonden worden en moet de grondwettelijke orde in Venezuela opnieuw hersteld worden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Venezuela was vorig jaar al tijdelijk geschorst door de andere lidstaten van Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Bolivië), maar door de recente ontwikkelingen wordt dat land nu verder geïsoleerd.

Aanleiding is de groeiende crisis tussen het regime van de links-populistische president Nicolas Maduro en het door de centrumrechtse oppositie gecontroleerde parlement. Vorige week liet Maduro een nieuwe grondwetgevende vergadering kiezen, die zijn macht zou moeten versterken ten nadele van het parlement.

Die grondwetgevende vergadering of constituante heeft nu procureur-generaal Luisa Ortega afgezet, nadat die de inauguratie van die constituante wou tegenhouden omdat die mogelijk frauduleus verkozen zou zijn. 

Bij protesten van de oppositie tegen Maduro zijn de voorbije maanden meer dan honderd doden gevallen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Herstel de democratie in Venezuela"

Mercosur, het handelsblok van grote Latijns-Amerikaanse landen, is bijzonder scherp. Venezuela zal als lidstaat geschorst blijven tot de democratie er hersteld is, de politieke gevangen zijn vrijgelaten, de grondwetgevende vergadering ontbonden is en het door de oppositie gecontroleerde parlement opnieuw kan werken. 

Eerder had ook al de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die zowat alle landen op het continent omvat, het regime in Venezuela veroordeeld. Dat leidde toen de woede op van president Maduro die de OAS ervan beschuldigt onder invloed van de Verenigde Staten te staan.

Dat kan echter niet gezegd worden van Mercosur, een lokale organisatie waar naast Venezuela ook Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivië van deel uitmaken. Het uitsluiten van Venezuela uit Mercosur kan de toch al gigantische economische ineenstorting van dat land nog een duwtje geven, maar is ook vooral diplomatiek een volgende stap in het isolement van Maduro. Die kan in de regio blijkbaar enkel nog rekenen op Cuba en Nicaragua.

Meest gelezen