Ook Amerikaanse presidenten gaan met vakantie, dit zijn hun adresjes

Het is zijn eerste officiële vakantie als president en die zal normaal 17 dagen duren. President Trump trekt met zijn vrouw Melania en hun zoon Barron naar bekend terrein: een van zijn eigen golfresorts in New Jersey. Net zoals u en ik hebben ook VS-presidenten hun favoriete plekjes om de last van hun schouders te gooien.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Ook presidenten hebben vakantie en Donald Trump is daar geen uitzondering op. Toch kreeg hij in het verleden nogal kritiek omdat hij nogal vaak afwezig was uit het Witte Huis en dan vooral nog veel op dat andere resort Mar-a-Lago in Florida zat, dat de bijnaam "Winter Witte Huis" heeft gekregen. Trump counterde die kritiek door te zeggen dat hij daar zat te werken. Klopt: want hij heeft er onder meer de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese president Xi Jinping ontvangen.

Hoe dan ook heeft de president nu gekozen voor één van zijn eigen golfresorts in Bedminster in New Jersey, niet ver van New York. Daar is hij ook een beetje thuis.

Net zoals andere mensen hebben Amerikaanse presidenten voorkeuren. Barack Obama koos voor zijn wintervakanties vaak voor zijn "native" Hawaï. In de zomer ging hij graag een balletje slaan en een hamburger eten in Martha's Vineyard in de noordoostelijke staat Massachussetts te midden van het groen, de rust en de nabijheid van de Atlantische Oceaan.

Ook Bill Clinton zat graag te golfen in Martha's Vineyard en de familie van John Kennedy had in die buurt ook een leuk optrekje, dat zowat de thuisbasis van de familieclan is geworden. De Kennedy's zaten overigens erg goed in de slappe was en hadden nog wel meer leuke plekken aan de kust van hun eigen New England, waar ze konden zeilen naar hartelust (zie hieronder).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Veel presidenten gaven overigens de voorkeur aan hun eigen persoonlijke vakantieverblijf. Wie de hele tijd in de schijnwerpers staat in Washington D.C., zit ook eens graag gewoon thuis. Zo voelde George W. Bush zich het best in zijn vel in zijn eigen ranch in zijn thuisstaat Texas. Vader George H.W. Bush gaf de voorkeur aan zijn vakantiehuis in Kennebunkport, in de groene staat Maine, ook al weer met zicht op de oceaan en een steiger om je boot aan vast te meren.

Ronald Reagan ging vaak uitblazen in zijn "Rancho del Cielo" in Californië en die andere Californiër Richard Nixon zat ook liefst in San Clemente in Californië of Key Biscayne in Florida. Jimmy Carter voelde zich het best thuis in het officiële buitenverblijf van de presidenten in Camp David in de bossen van Maryland, niet ver van Washington (hieronder). Daar sloot hij ook nog eens een historisch vredesakkoord tussen Egypte en IsraëL

AP1978

Een echte Texaan zit dan weer liever op een paard koeien bijeen te drijven op zijn ranch en dat deed Lyndon Johnson (foto hieronder) in de jaren 60 om de muizenissen over Vietnam en de Koude Oorlog uit zijn hoofd te krijgen. Gerald Ford zat graag in Hawaï als hij zon wou, anders ging hij al eens op de skilatten in Colorado.

1964 AP

Een beetje verder in de tijd hield Dwight "Ike" Eisenhower het liever ook bij eenvoudige ranches, onder meer in Colorado. Harry Truman bleef trouw aan steeds hetzelfde cottage in Key West in Florida.

Franklin D. Roosevelt had het erg druk met het bestrijden van de grootste recessie tot dan toe en het winnen van een wereldoorlog, maar de boog kan niet altijd gespannen staan en de man wierp al eens een vislijntje uit in de Golf van Mexico (hieronder rechts).

Maak u overigens geen illusie over die vakanties. De wereld staat niet stil omdat een Amerikaanse president even gaan vissen is en het werk, de crises en de nucleaire codes gaan mee in de valies. Alleen het decor verandert, zou een vroegere president ooit gezegd hebben.

AP1933

Meest gelezen