Parijs in de ban van straatkunstdieven

In Parijs zijn de voorbije dagen verschillende straatkunstwerken van de populaire artiest Invader gestolen. Volgens ooggetuigen deden de daders zich voor als Parijse gemeentewerkers, compleet met ladders en gele fluovestjes. De stad liet weten een klacht te zullen indienen.

Sinds 1998 maakt Invader, echte naam of identiteit onbekend, mozaïeken op de muren van gebouwen, in de stijl van het klassieke Japanse computerspel "Space Invaders". In steden als Parijs, Berlijn en Amsterdam hangen werken van de kunstenaar en ook de straten van Brussel, Charleroi en Antwerpen werden door Invader verfraaid.

Gemeentewerkers

De voorbije dagen zagen de Parijzenaars echter hoe twee mannen, verkleed als gemeentewerkers, verschillende werken van Invader weghaalden van de muren. Een aantal ooggetuigen plaatsten foto's van de daders op de sociale media, met de vraag waarom de stad de kunstwerken liet verwijderen.

Het stadsbestuur van Parijs ontkent echter dat het om gemeentewerkers gaat, noch om hun voertuigen of vestjes. De stad liet via Twitter weten een klacht te zullen indienen tegen de mannen, wegens ambtsmisbruik.

Ook Invader zelf waarschuwt op zijn Instagrampagina dat dieven er in een zwarte Mercedes vandoor gaan met zijn mozaïektegels.

Lucratief idee

Vermoedelijk willen de dieven de kunstwerken doorverkopen op de zwarte markt. Een lucratief idee, zo lijkt het, want officiële replica's van Invaders werk brachten in het verleden honderdduizenden euro's op.

Nochtans stelt de kunstenaar zelf dat het roven van zijn kunst vrijwel onmogelijk is. De tegeltjes moeten namelijk van de muur worden gehaald, zonder die te beschadigen, en vervolgens opnieuw worden samengesteld op een ander materiaal.

Meest gelezen