Riziv eist 13 miljoen euro terug van niet-erkende NMR-scans

Het Riziv eist van veertien ziekenhuizen 13,5 miljoen euro terug voor medische handelingen waarvan de ziekteverzekering vindt dat ze onrechtmatig gefactureerd werden. Dat meldt Le Soir. Het gaat om zo'n 91.000 onderzoeken met niet erkende NMR-toestellen, over een periode van anderhalf jaar.

Tijdens een nationale controleactie hebben controleurs van het Riziv veertien ziekenhuizen opgelijst waar niet-erkende NMR-toestellen gebruikt worden: vijf in Wallonië, vier in Brussel en vijf in Vlaanderen. Tussen januari 2015 en juni 2016 werd voor 90.934 scans met die toestellen ruim 13 miljoen euro aangerekend aan de ziekteverzekering.

Met hun actie willen de controleurs verhinderen dat bepaalde ziekenhuizen ten onrechte een voordeel genieten tegenover ziekenhuizen die wel de erkenningsprocedure respecteren, stelt een woordvoerder van de controledienst.

Een NMR-toestel moet erkend zijn door de overheid en geregistreerd worden in een federaal kadaster. Van de 144 actieve toestellen in de Belgische ziekenhuizen blijken er 17 niet erkend te zijn. Maar die toestellen worden enkel nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, niet langer voor medische handelingen, verduidelijkt Jo Maebe, arts bij het Riziv.

"Leugens en verraad"

De artsen spreken volgens Le Soir van "leugens en verraad". Ze beschuldigen de beleidsmakers ervan 20 jaar te hebben getreuzeld om regels vast te leggen, terwijl er nochtans een schaarste aan toestellen is. Voor NMR-scans zijn er soms lange wachttijden.

Meest gelezen