Vladimir Poetin vist in het erg vervuilde Baikalmeer

De Russische president Vladimir Poetin heeft enkele vakantiedagen doorgebracht aan de oevers van het Baikalmeer in Siberië. Hij ging er vissen, maar vroeg tegelijk ook aandacht voor de grote vervuiling van het meer door de industrie in de buurt. Het erg mooie meer trekt elke zomer erg veel toeristen, maar dat zou kunnen veranderen.

Het Baikalmeer is erfgoed van de Unesco, de Wereldcultuurorganisatie van de Verenigde Naties. Het zou het oudste nog bestaande meer ter wereld zijn, ongeveer 25 miljoen jaar oud, en tevens het diepste, ongeveer 1.700 meter.

Het verwondert dan ook niet dat de Russische president Poetin hier in de zomer zijn hengel wil uitgooien, met succes zo blijkt uit de foto's die de pers kon maken. Acht jaar geleden was Poetin al eens naar de bodem van het meer gereisd in een kleine duikboot.

Toch kon ook Poetin het onderwerp van de sterke vervuiling van het meer niet omzeilen. Ook hij kon vaststellen dat het meer "op tal van plaatsen extreem vervuild is". Het Baikalmeer "hoort toe aan de hele wereld", zei Poetin, en hij beloofde om de regering aan te zetten iets te doen aan de vervuiling ervan.

Vier jaar geleden heeft Poetin hier een grote papierfabriek uit de Sovjet-tijd laten sluiten, al had hij die eerder al wel heropend. Tegelijk worden milieuactivisten die rond Baikal campagne voeren, onder druk gezet of ervan beschuldigd "dat ze buitenlandse agenten zijn". Eén ngo, Baikal Wave, is al opgedoekt onder druk van de overheid.

Poetin, een sportieve Russische bink op vakantie

Meest gelezen