VN-Veiligheidsraad keurt nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem een nieuwe reeks strenge sancties tegen Noord-Korea goedgekeurd. Het reageert daarmee op de raketproeven die PyongYang de afgelopen maanden heeft uitgevoerd.

De sancties bestaan uit een verbod op de export van ijzererts, steenkool en zeevruchten en kunnen het land naar schatting een miljard dollar aan inkomsten kosten. Dat is een derde van de totale export van vorig jaar. Er komt ook een verbod voor andere landen om meer Nood-Koreaanse werkkrachten aan te werven.

Het gaat om de eerste sancties van de Veiligheidsraad sinds de  aantrede van de Amerikaanse president Donald Trump. "We moeten niet denken dat we hiermee het probleem hebben opgelost", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley na de stemming. "De Noord-Koreaanse dreiging is niet verdwenen en wordt snel gevaarlijker."

Opvallend is de steun van China voor de sancties. China is traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea, maar de herhaalde raketproeven van dat land - ook met intercontinentale raketten - heeft het geduld van China danig op de proef gesteld. De Amerikaanse president Trump heeft er bij China op aangedrongen zich harder op te stellen tegen Noord-Korea en heeft zelfs met sancties gedreigd  tegen Chinese bedrijven die zaken doen met Noord-Korea.

Meest gelezen