Zuidoost-Azië geeft Noord-Korea een veeg uit de raketpan

Volgens Asean -de regionale organisatie van Zuidoost-Azië- vormt het raketprogramma van Noord-Korea een "belangrijke bedreiging voor de vrede en veiligheid in de wereld". De ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean raakten het wel nog niet eens over een resolutie inzake de Chinese claims in de Zuid-Chinese Zee.
AFP

De ministers van de Asean zijn voor een top bijeen in de Filipijnse hoofdstad Manila. Normaal hanteren die een erg voorzichtig taalgebruik, maar voor één keer kwamen ze wel scherp uit de hoek.

Volgens de Asean vormt de ontwikkeling van intercontinentale raketten door het communistische Noord-Korea "een bedreiging voor de globale vrede en veiligheid". De groep eist dat Noord-Korea zich schikt naar de eisen van de internationale gemeenschap inzake het omstreden  raketprogramma en de ontwikkeling van kernwapens. Toch verbreekt de Asean de relaties met Noord-Korea nog altijd niet.

Zuidoost-Azië ligt dan wil binnen het bereik van Noord-Koreaanse raketten, toch is de kans weinig waarschijnlijk dat één van die landen rechtstreeks bij een mogelijk nieuw Koreaans conflict betrokken raakt.

Wat de Asean wel vreest, is dat de belangrijke economische machten van het Verre Oosten (Japan, Zuid-Korea en China) in zo'n conflict meegesleurd worden en dat dat zware gevolgen zou hebben voor de regio. Die drie landen zijn samen met de Verenigde Staten en Australië de belangrijkste investeerders in Zuidoost-Azië.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Resolutie over Zuid-Chinese Zee in het slop

Minder eensgezindheid was er in Manila dan weer over een resolutie die de Chinese claims over de eilanden in de Zuid-Chinese Zee zou veroordelen. Lidstaat Vietnam wil een clausule toevoegen die "het opspuiten van atollen en de militarisering van de regio veroordeelt".

Vier van de tien lidstaten van de Asean (Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei) hebben ook overlappende claims op atollen en eilanden in de Zuid-Chinese Zee, maar zijn vooral beducht voor China dat een aantal daarvan heeft ingenomen en er militaire installaties heeft opgericht. Vorig jaar oordeelde een internationaal tribunaal in Den Haag dat die Chinese claims volgens het internationaal zeerecht niet geldig zijn en dat op vraag van de Filipijnen.

Dat de Asean er niet uit geraakt, heeft ook te maken met onrust over de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten onder president Donald Trump -traditioneel de belangrijkste bondgenoot van de meeste landen van de Asean- en met het feit dat China een belangrijk investeerder in de economie van Zuidoost-Azië is.

Maandag schuiven nog 17 andere ministers aan tafel van de ARF, een forum dat de Asean vormt met onder meer de Verenigde Staten, China, Noord- en Zuid-Korea, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland en India.

50 jaar Asean

De Association of South East Asian Nations (Asean) viert dit jaar overigens zijn vijftigjarig bestaan. De groep werd indertijd opgericht door prowesterse staten in Zuidoost-Azië, maar is na de Koude Oorlog uitgebreid tot tien lidstaten.

Het gaat om Thailand, Singapore, Maleisië, Indonesië, Brunei, Myanmar (Birma), Laos, Cambodja, Vietnam en de Filipijnen. Samen hebben die 625 miljoen inwoners. Als een geplande douane-unie realiteit wordt, zou dat na de EU, de VS, China en India de vijfde economie ter wereld worden.

Meest gelezen